Η Ξάνθη στις περιοχές με τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας


Θερμοκρασιακά ο Ιανουάριος 2022 ξεκίνησε αρκετά θερμός, ιδιαίτερα στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, όπου τοπικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας την πρώτη εβδομάδα του μήνα ξεπέρασαν τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές κατά 10-12°C. 

Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από ψυχρές εισβολές και την κακοκαιρία "Διομήδης", και η θερμοκρασία επανήλθε για λίγες μέρες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές. Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα όμως, η κακοκαιρία "Ελπίδα" έφερε πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που στην ανατολική ηπειρωτική χώρα μεταφράστηκαν σε αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών έως και -11°C από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019. 

Πιο συγκεκριμένα, οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί στην Κρήτη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μέση απόκλιση του μήνα, με κατά 1,2°C χαμηλότερες τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τις φυσιολογικές τιμές. 

Πρόκειται για τον 3ο πιο ψυχρό Ιανουάριο στα νησιά του Αιγαίου από το 2010, πίσω από τους αντίστοιχους του 2017 (-1,8°C) και 2012 (-2,1°C). 

Σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασιών είχαμε και στη Στερεά Ελλάδα κατά την κακοκαιρία "Ελπίς", με τον μετεωρολογικό μας σταθμό στο κέντρο της Αθήνας (Γκάζι) να καταγράφει μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στις 24/01 κατά 11.3°C χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. 

Τέλος, στη Βόρεια Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί το πλήθος των ημερών με θετικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας, ειδικά στο Κάτω Νευροκόπι (22 ημέρες), και στον Πολύγυρο και στη Ξάνθη (18 ημέρες).


Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ανά περιφέρεια και ανά μήνα από τη σελίδα μας πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال