Φόβοι για αύξηση 100% της τιμής στα αυγά


Τον εφιάλτη της επισιτιστικής κρίσης φέρνει για όλο τον πλανήτη ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς η αγροτική παραγωγή της χώρας έχει επίσης ισοπεδωθεί από τους Ρώσους όπως και κάθε τι άλλο στο πέρασμα τους.

Καθώς η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγές καλαμποκιού στον κόσμο το ντόμινο αυξήσεων σε καλαμπόκι, κοτόπουλα και αυγά μοιάζει αναπόφευκτο όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου.

«Το 80 με 90% των 2.000 υπαλλήλων της εταιρείας δεν εργάζονται πλέον στην παραγωγή τροφίμων. Η γεωργία έχει σταματήσει στην Ουκρανία. Οπως και η σπορά τις επόμενες εβδομάδες, η οποία χρειάζεται επειγόντως για τη νέα σοδειά» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος IMC Agrarholding, Άλεξ Λισίτσα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος είναι αδύνατη η παραγωγή αφού οι Ουκρανοί καίνε καύσιμα για να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων και δεν έχουν τρόπο να καλλιεργήσουν την γη, στην Ελλάδα οι πτηνοτρόφοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

«Κάθε μέρα ανεβαίνουν οι τιμές – το μεγάλο πρόβλημα είναι αν θα έχω κοτόπουλα, δεν θα έχω ζωωτροφές» λέει ο ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας, Γρηγόρης Κοντοχρήστος.

Ήδη οι τιμές στο καλαμπόκι έχουν αύξηση ρεκόρ μέσα σε ένα χρόνο κοντά στο 60% με την τιμή να έχει σκαρφαλώσει από 220.25€/τόνος (Μάρτιος 2021) στα 346.00€/τόνος

Καλαμπόκι

Αύξηση +60%

220.25€/τόνος (Μάρτιος 2021)

346.00€/τόνος

Ο εφιάλτης επαγγελματιών και καταναλωτών είναι πως αυτή η έλλειψη και η ακρίβεια θα επηρεάσει και τις τιμές σε αυγά και κοτόπουλα ήδη άλλωστε τα επισημά στοιχεία καταγράφουν αύξηση

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021 – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Αυγά +6.0%

Κοτόπουλα +6,8%

Οι κτηνοτρόφοι βλέποντας το κόστος να ανεβαίνει και από την ενέργεια προβλέπουν πως η τιμή στα κοτόπουλα μπορεί να πετάξει ακόμα και να διπλασιαστεί τα αυγά ήδη έχουν πάρει πάνω με τα αυγά ,μεσαίου μεγέθους στα περισσότερα καταστήματα να φτάνουν ακόμα και στα 30 σεντ ενώ μικρότερα μαγαζιά προσπαθούν να κρατήσουν την τιμή όσο αντέχουν.

Καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα το μείγμα γίνεται μάλιστα εκρηκτικό με την αναμενόμενη μεγαλύτερη ζήτηση για αυγά προκειμένου να τηρηθεί και η παράδοση του τσουγκρίσματος σε περιβάλλον κανονικότητας

Το παραδοσιακό τραπέζι όμως πλήττεται και από την ακρίβεια στα λεμόνια με τις τιμές να έχουν πάρει την ανηφόρα είναι χαρακτηριστικό πως αν και στην λαχαναγορά πέρυσι ή τιμή ήταν στα 0,50 το κιλό στο ράφι σήμερα η τιμή είναι στο 1,03  ενώ ακόμα καλύτερη ποιότητα φτάνει στο 1,19.

«Και εδώ η αυξημένη ζήτηση λόγω της εποχής αναμένεται να δώσει την χαριστική βολή στο τραπέζι της νοικοκυράς με την τιμή στα λεμόνια να σκαρφαλώνει ακόμα πιο ψηλά» δηλώνει υπεύθυνη παραδοσιακού παντοπωλείου, Κυριακή Αρβανιτάκη.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال