Η Ένωση Τυφλών Θράκης για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ


Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης επιθυμεί  να ενημερώσει τα μέλη  αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για την λήψη νέας απόφασης με αριθ 42/2022  του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης Ξάνθης που αφορά την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου για ευπαθείς ομάδες. 

Σύμφωνα πάντα με το 9/8-3-2022 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης

Τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 20.000€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, θα τυγχάνουν μειωμένου συντελεστή στο αντίτιμο του καταναλισκόμενου ύδατος κατά 50%, για τους χώρους οίκησή τους. 

Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από το αντίτιμο του καταναλισκόμενου ύδατος του χώρου οίκησής τους είναι:

1. Άτομα με αναπηρία πάνω από 85% ή με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 85% με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 20.000€, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. 

Η παροχή έκπτωσης θα γίνεται με υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και βεβαίωση του ΚΕΠΑ με την οποία θα πιστοποιείται και θα αποδεικνύεται το ποσοστό αναπηρίας. 

Στο εισοδηματικό κριτήριο που αφορά την κοινωνική ομάδα των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω υπολογίζεται μόνο το φορολογητέο εισόδημα, και δεν προσμετρώνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα, νεφροπαθών και μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) τα οποία είναι αφορολόγητα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΞ επέβαλε Εισοδηματικά κριτήρια για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, κάτι για το οποίο έχουμε τονίσει και εξηγήσει πολλές φορές ότι είναι άδικο το εισόδημα μιας οικογένειας που έχει στους κόλπους  της ένα άτομο με αναπηρία σε μια χώρα που οι υποδομές τις είναι ανύπαρκτες για τα ΑΜΕΑ να συγκρίνεται και να καθορίζεται με βάσει τα γενικά εισοδηματικά κριτήρια που έχει ορίσει η  πολιτεία. 

Το κόστος διαβίωσης, θεραπείας και αποκατάστασης ενός ατόμου με αναπηρία ή με χρόνια πάθηση είναι ανυπολόγιστο και όταν δίνεται μια παροχή για τη συγκεκριμένη ευάλωτη κοινωνική ομάδα δε λαμβάνεται ποτέ υπόψη. 

Ζητάμε έστω και τώρα η απόφαση αυτή της ΔΕΥΑΞ να αλλάξει και να μην συνυπολογίζεται το εισόδημα στην παροχή της έκπτωσης και απαλλαγής του καταναλισκόμενου ύδατος για άτομα με αναπηρία. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال