Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χοροζλού αποκαλεί τον Πετεινό Ξάνθης το ΥΠΕΞ της Τουρκίας!

Κοινοποίηση

υπεξ τουρκιας

Σε μία ακόμη προκλητική ανακοίνωση κατά της Ελλάδας προέβη το ΥΠΕΞ της Τουρκίας με αφορμή την αντιπολιτευτική σκόνη που επιχείρησαν κάποιοι να σηκώσουν με φόντο στον καθαρισμό χώρου στην είσοδο του Πετεινού Ξάνθης, στο οποίο βρισκόταν και ένα εγκαταλελειμμένο [και εντελώς παρατημένο] μουσουλμανικό νεκροταφείο. 

Ακολούθησε μία επιχείρηση σπέκουλας τόσο από μερίδα κατευθυνόμενων ΜΜΕ όσο και από ακραίους κύκλους της μειονότητας οι οποίοι έσπευσαν να αναμασήσουν την καραμέλα περί «καταπιεσμένης μειονότητας στη Θράκη» και περί «μη σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων της». 

Τη σκυτάλη πήρε [όπως ήταν αναμενόμενο] το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με την Άγκυρα να κάνει λόγο για «απάνθρωπη ενέργεια», ενώ μάλιστα αναφέρεται στον Πετεινό Ξάνθης ως χωριό «Χοροζλού». 

«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου της Οθωμανικής εποχής που ανήκει στη Μειονότητα στο χωριό Ξάνθη Χοροζλού (Πετεινός) στη Δυτική Θράκη στις 16 Μαρτίου 2022, με το πρόσχημα της ανέγερσης γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό.

Στην Ελλάδα έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις για την απάνθρωπη αυτή ενέργεια, η οποία -όπως έγινε αντιληπτό- έγινε με εντολή του δημάρχου Μπουλούστρα (Αβδήρων).

Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές, που ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις μας, να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και να ολοκληρώσουν την έρευνα που ξεκίνησαν το συντομότερο δυνατό και να επαναφέρουν το νεκροταφείο στην παλαιά του κατάσταση» σημειώνει η Άγκυρα. 

Τι απαντά ο δήμαρχος Αβδήρων

Απαντώντας στην εφημερίδα Εμπρός της Ξάνθης για το θέμα που δημιουργήθηκε και αφορά το εγκαταλελειμμένο μουσουλμανικό νεκροταφείο ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης δήλωσε: «Η συγκεκριμένη έκταση είναι 15 στρέμματα και είναι μετεγγραμμένη στο υποθηκοφυλακείο ως δημοτική έκταση εδώ και 55 χρόνια. Το 1987 που έγινε επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου χαρακτηρίστηκε ως «πράσινη». Το 2018 ο δήμος Αβδήρων έκανε την δήλωση ως δημοτικό ακίνητο στο Κτηματολόγιο και δεν είχε καμία ένσταση, ούτε διεκδικήθηκε από κανένα. Το 2019 δημιουργήθηκε μία Βακούφικη Επιτροπή στο Πετεινό και ζήτησε από τον δήμο να καθαρίσει την έκταση γιατί ήταν απροσπέλαστη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς . Το ίδιο μας ζήτησαν και κάτοικοι του Πετεινού που έχουν σπίτια κοντά. Ο καθαρισμός ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο παρουσία Ιμάμηδων πάντα και του βουλευτή κ. Χ. Ζεϊμπέκ. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε προτάσεις για έργα που θέλουμε να εντάξουμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου μας και μεταξύ αυτών ήταν η δημιουργία πάρκου αναψυχής και ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας του χώρου κοντά στο νεκροταφείο . Να το καταστήσουμε επισκέψιμο. Με αφορμή αυτό μειονοτική σύμβουλοι ζήτησαν να παραχωρηθεί η έκταση αυτή στην Βακούφικη επιτροπή. Όμως ο δήμος δεν είναι δυνατόν να μεταγράψει και να μεταβιβάσει την περιουσία του. Θα ήταν απιστία».

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες καθαρισμού: «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως καταστροφή. Το νεκροταφείο ήταν εγκαταλελειμμένο εδώ και 100 χρόνια. Θεωρώ ότι κάποιοι πολιτικοί παράγοντες μυρίστηκαν εκλογές και βρήκαν ευκαιρία να υφαρπάξουν ψήφους από την μειονότητα δημιουργώντας θέμα εκεί που δεν υπάρχει».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα