Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Φωτιά κι Ατσάλι» Ελλήνων και Αμερικανών στη Θράκη

Κοινοποίηση

«Φωτιά κι Ατσάλι» Ελλήνων και Αμερικανών στη Θράκη

Σείεται η Θράκη από την άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με άρματα μάχης στην Ξάνθη. Η «Θρακική Συνεργασία» βρίσκεται στην τελική της φάση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κορυφώνεται σήμερα η άσκηση με άρματα μάχης Ελλάδας – ΗΠΑ στο Πεδίο Βολής Πετροχωρίου, στην Ξάνθη. Από 14 έως 18 Μαρτίου 2022 διεξάγεται η Άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22 / THRACIAN COOPERATION-22» στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης (ΠΒΑΞ), η οποία περιλαμβάνει συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων.

Τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1 και τα ΤΟΜΑ Bradley M2, τα οποία όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr επιθυμούν από το ΓΕΣ να εντάξουν στο δυναμικό τους από το πλεόνασμα των αμερικανικών δυνάμεων, βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Θράκη.

Η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό των κοινών ασκήσεων στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] με τις ΗΠΑ.

Τα ελληνικά Leo2Hel από την 25 τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συνεργάζονται όλες αυτές τις ημέρες άψογα με τις αμερικανικές μηχανοκίνητες δυνάμεις, όπως και το πεζικό των δύο χωρών.

Το «παρών» αναμένεται να δώσει ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Οι εικόνες είναι από την περσινή, 2η άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2021», στις 23 Μαρτίου, στην οποία η Αμερικανοί συμμετείχαν με έναν ουλαμό Abrams και 8 Bradley, από το 2ο Τάγμα, του 5ου Συντάγματος που βρισκόταν στην Ευρώπη ως μέρος της 1ης Μηχνοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχει στην Άσκηση Atlantic Resolve.

Φέτος, έχουν φέρει άρματα μάχης και ΤΟΜΑ από την Ρουμανία, στο πλαίσιο του rotation που γίνεται για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα. Άλλωστε, το Σάββατο αναμένεται να καταπλεύσει το οχηματαγωγό πλοίο LIBERTY των ΗΠΑ, προκειμένου να παραλάβει τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση και άλλες που ήδη καταφθάνουν για να αντικατασταθούν από καινούριες.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα