Στον απόηχο της επίσκεψης της ΠτΔ στην Ξάνθη


Την Ξάνθη επέλεξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, παρακολουθώντας την Αναστάσιμη Λειτουργία στην πόλη και περνώντας την Κυριακή του Πάσχα σε Πετροχώρι και Σταυρούπολη. 

Θερμή υποδοχή στα Άβδηρα 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την περιοδεία της στην Ξάνθη με επίσκεψη στη Νέα Κεσσάνη του νομού Ξάνθης, ένα χωριό που ίδρυσαν πρόσφυγες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ξεναγήθηκε στην έκθεση πυρογραφίας του Δημήτρη Δετσαρίδη, με θέμα «πυρογραφία στο 1821». 

Ξεναγήθηκε σε έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών ενδυμασιών στον Πολιτιστικό Σύλλογο και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το χωριό Μάνδρα του νομού Ξάνθης.

Στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης συναντήθηκε με νέες και νέους και με μαθητές δημοτικού οι οποίοι φτιάχνουν συνεχώς καραβάκια, που συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. 

Ξεναγήθηκε, επίσης, στην έκθεση για τον προσφυγικό πολιτισμό και στη δανειστική βιβλιοθήκη. 

Βόλτα στο κέντρο της πόλης

Βόλτα στο κέντρο και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης έκανε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την κ. Σακελλαροπούλου συνόδευε ο διευθυντής του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της Φιλοπροόδου Ένωσης Ξάνθης, Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο οποίος στη διάρκεια της διαδρομής την ενημέρωνε για την ιστορία διατηρητέων κτισμάτων που συναντούσαν.

Λόγω των γιορτών του Πάσχα, του Σαββατιάτικου μεγάλου παζαριού και του καλού καιρού, ήταν πάρα πολλοί οι κάτοικοι στο κέντρο της πόλης, άλλοι για ψώνια, άλλοι στις καφετέριες και άλλοι για βόλτα στους πεζόδρομους και στην πλατεία του Ρολογιού.

Στη διάρκεια της βόλτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε ευχές με πολίτες.

Πρώτη Ανάσταση στο Γηροκομείο 

Στη Μονάδα Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων "Αγιος Παντελεήμων" της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου έκανε την πρώτη Ανάσταση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η τελετή της Ανάστασης έγινε έξω από το εκκλησάκι της Μονάδας, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Παντελεήμων, η κ.Σακελλαροπούλου έλαβε πρώτη το Αναστάσιμο Φως και μετά το έδωσε στους ηλικιωμένους.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονάδας και ακολούθησε μία συγκινητική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τσούκρισε κόκκινα αυγά με κάθε μία και κάθε έναν από τους ηλικιωμένους, εξέφρασε τη χαρά που βρέθηκε μαζί τους και τους ευχήθηκε να είναι καλά και να έχουν συντροφικότητα.

Επισκέφθηκε την ΚοινΣΕΠ «ΠΛΕΤΕΝΟ»

Την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕΠ) γυναικών, με την επωνυμία "ΠΛΕΤΕΝΟ", η οποία βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ξάνθης επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

"ΠΛΕΤΕΝΟ" σημαίνει πλέξη και οι δέκα γυναίκες, χριστιανές και μουσουλμάνες, που συμμετέχουν σε αυτήν, δημιουργούν πλεκτά τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονται.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με χριστιανές και μουσουλμάνες μέλη της συνεταιριστικής επιχείρησης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία της, ενώ είδε και ένα δείγμα της δουλειάς τους.

Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται η ΚοινΣΕΠ "ΠΛΕΤΕΝΟ" έχει ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί στο εν λόγω κτίριο γινόταν στο παρελθόν ο έλεγχος των στοιχείων όσων περνούσαν από το σημείο από ή προς την ορεινή Ξάνθη. Ηταν τοποθετημένη η "μπάρα" η οποία καταργήθηκε το 1995.

Από τον περασμένο Οκτώβριο το κτίριο στεγάζει τη Συνεταιριστική Επιχείρηση και τη σημασία του συμβολισμού, ιδιαίτερα για την περιοχή και τους κατοίκους της, επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία είπε ότι θυμάται τη "μπάρα", καθώς από το σημείο αυτό (το 8ο χιλιόμετρο) περνούσε για να πάει από την Ξάνθη στη Σταυρούπολη, στον τόπο καταγωγής της.

"Από σημείο διαχωρισμού έγινε ένας χώρος δημιουργικότητας", τόνισε η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου, η οποία ενισχύει την όλη προσπάθεια της ΚοινΣΕΠ "ΠΛΕΤΕΝΟ", ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Το κτίριο που στεγάζει την επιχείρηση είναι ανοιχτό Σάββατο και Κυριακή, λειτουργεί και ως πρατήριο για την εμπορία πλεκτών, ενώ πωλήσεις γίνονται και μέσω διαδικτύου.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν παρακολουθούν σεμινάρια για την εκπαίδευση τους.

Ευχές στο Πετροχώρι 

"Ανήμερα του Πάσχα θέλησα να βρεθώ στη Θράκη, κοντά στους αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την εθνική μας ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας.

Από το υψηλό τους φρόνημα, αντλούμε πίστη και αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας", το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μετά την επίσκεψή της στην ΧΧV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στο Πετροχώρι Ξάνξης.

Επίσκεψη στη Σταυρούπολη 

Με την επίσκεψη στην Σταυρούπολη Ξάνθης, τον τόπο καταγωγής της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε την τετραήμερη περιοδεία της στη Θράκη.

Στην κεντρική πλατεία Σταυρούπολης την υποδέχτηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξάνθης Απόστολος Ελευθεριάδης και Μανώλης Φανουράκης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο ιερέας πατήρ Παναγιώτης με την πρεσβυτέρα Αθανασία και κάτοικοι, οι οποίοι της πρόσφεραν ανθοδέσμη, αντάλλαξαν ευχές και φωτογραφήθηκαν μαζί της.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθισε σε καφέ, στην πλατεία, μαζί με τους εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης και κατοίκους, ενώ αργότερα γευμάτισε σε γειτονική ταβέρνα και στο γεύμα παρακάθισε και ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων.

Μετά το μεσημέρι περπάτησε μια απόσταση 1.500 μέτρων μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Νέστου και μετέβη στον εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Σταυρούπολης, μία περιοχή γεμάτη μνήμες από τα παιδικά της χρόνια, καθώς εκεί κοντά υπήρχε το μαγαζί του παππού της.

Στη διάρκεια της επιστροφής πέρασε έξω από το Κέντρο Υγείας και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο όπου αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό.

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη στην Σταυρούπολη μετά την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال