Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Μαρία Ρουσάκη για τον… Μαξ, το μαύρο πρόβατο!

Κοινοποίηση

Για το νέο της βιβλίο «Πες τα λόγια σου Μαξ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, μίλησε στο XanthiNea.gr η Μαρία Ρουσάκη, εξηγώντας τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει το έργο της, αλλά και το πως εμπνεύστηκε τον Μαξ, ένα μαύρο πρόβατο που αρνείται να κάνει ό,τι του λένε.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τη συγγραφέα:

Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για το «Πες τα λόγια σου Μαξ»; Υπήρξε κάποιο έναυσμα που πυροδότησε την έμπνευση; 

Είχα τη γενικότερη ιδέα να γράψω για ένα μαύρο πρόβατο που αρνείται να κάνει ό,τι του λένε. Γι’ αυτό και ο Μαξ είναι ο κεντρικός ήρωας μιας σειράς βιβλίων με τους τίτλους: «Κουρέψου, Μαξ!» «Πες τα λόγια σου, Μαξ!» και «Παίξε, Μαξ!» το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα. Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν σε ό,τι τους επιβάλλουν οι γονείς ή οι δάσκαλοι. Τα «πρέπει» πολεμούν τα «θέλω». Αυτή η συμπεριφορά έχει σημασία για ένα πρόβατο ή για ένα παιδί σαν τον Μαξ γιατί δεν μοιάζει με την αντίδραση που συνηθίζουμε να βλέπουμε στους έφηβους για παράδειγμα. Δεν θέλει να ανεξαρτοποιηθεί ή να απομακρυνθεί από τους γονείς. Ο Μαξ έχει άποψη. Δηλαδή έχει τη δική του γνώμη για το πως νιώθει κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσει έναν βαθμό αυτογνωσίας. Θεωρώ ότι είναι καλό να ακούμε τα παιδιά μας, να κατανοούμε γιατί αντιδρούν.

Το ζήτημα των «κλειστών παιδιών», που δεν ανοίγονται εύκολα, δεν εξωτερικεύουν σκέψεις ή συναισθήματα είναι αναμφίβολα μία μεγάλη υπόθεση, με πολλά παρακλάδια και προεκτάσεις που έχει πυροδοτήσει μία εξίσου μεγάλη δημόσια συζήτηση αλλά και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. Πώς πιστεύετε ότι συνεισφέρει το βιβλίο σας σε αυτή τη ζήτηση; 

Το «Πες τα λόγια σου, Μαξ!» συνεισφέρει στη συζήτηση γύρω από τα εσωστρεφή παιδιά με ουσιαστικό τρόπο μιας και ο Μαξ αποφασίζει μόνος του να γίνει πιο «κοινωνικός» και να πρωταγωνιστήσει στη σχολική παράσταση. Βάζει από μόνος του τον εαυτό του στην κεντρική σκηνή του σχολείου γιατί νιώθει ότι μπορεί, ότι θα καταφέρει να «πει τα λόγια του». Ωστόσο αυτό που τον βοηθάει ουσιαστικά είναι η ενθάρρυνση της φίλης του και τα γλυκά της λόγια. Εκείνη τον παροτρύνει αφού νιώσει ξαφνική ανασφάλεια. Με τη Λούλα κοντά του, νιώθει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Κάτι που δείχνει ότι ο καλός λόγος ενίοτε χαρίζει φτερά. 

Βλέπουμε τη δασκάλα του Μαξ να επιχειρεί να τον «ξεκλειδώσει». Πιστεύετε ότι πλέον οι εκπαιδευτικοί είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια ζητήματα και αντιμετωπίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο τα ντροπαλά παιδιά σε σχέση με το παρελθόν;

Καταρχάς πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τον κάθε μαθητή, ίσως περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε. Είναι ικανοί να ανακαλύπτουν και τα «κουμπιά» κάθε παιδιού ώστε να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδια. Η δασκάλα του Μαξ όντως τον «ξεκλειδώνει» δίνοντας του την ευκαιρία να λάμψει γιατί πιστεύει σε εκείνον. Με αυτό τον τρόπο δίνει την ευκαιρία στον Μαξ να ανακαλύψει τον εαυτό του βαθύτερα και να μην καθησυχάζεται σε ρόλους δεύτερους που δεν ταιριάζουν με τον εσωτερικό δυναμισμό του. 

Έχετε μία μεγάλη εμπειρία στην συγγραφή βιβλίων. Ποια είναι η ανάγκη που πυροδοτεί την πένα σας; 

Είναι η έμφυτη ανάγκη να διασκεδάσω και να επικοινωνήσω με μικρούς και μεγάλους. 

Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια τα παιδικά βιβλία έχουν αλλάξει λίγο ύφος και χαρακτήρα και καταπιάνονται με πιο ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Πώς βλέπετε το μέλλον των παιδικών συγγραμμάτων; Θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε μία τόσο ψηφιακή κοινωνία όπως αυτή που ζούμε; 

Το βιβλίο θα ζει όσο έχουμε τη λαχτάρα να μοιραζόμαστε ιστορίες. Δεν πιστεύω ότι το παιδικό βιβλίο θα αλλάξει ιδιαιτέρως. Υπάρχουν σύγχρονα βιβλία όλων των ειδών και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα αναγνωστικών προτιμήσεων. Πλέον ο κάθε μικρός αναγνώστης μπορεί να βρει το κατάλληλο βιβλίο για εκείνον, αυτό που θα τον ενθουσιάσει και θα τον αγγίξει με κάποιον τρόπο. Αρκεί να βοηθήσουν οι γονείς να βρει αυτό το βιβλίο. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές. Διότι πληθαίνουν οι ιστορίες μαζί με τις ανάγκες των αναγνωστών. Και η κυριότερη ανάγκη είναι η διασκέδαση κι αυτό το μοναδικό ταξίδι που προσφέρει η λογοτεχνία.

Για τη συγγραφέα 

Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974 όμως κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Το πρώτο της βιβλίο, Η Μέλπω η μοναδική,  βραβεύτηκε το 2002 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία της Οι λεμονιές και το Κολυμπώντας στα βαθιά ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Τα παιδικά της μυθιστορήματα Μια φλόγα στο σκοτάδι – Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, το Άκου το ρυθμό και το Αίνιγμα στο Αιγαίο ήταν στις βραχείες λίστες  για το λογοτεχνικό βραβείο του «Αναγνώστη». Υπήρξε περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children’s Book Writers and Illustrators, από το 2010-2014. Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Συγγραφέας της Χρονιάς» από το περιοδικό Votre Beauté.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο ΕΔΩ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα