Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βούλιαξε» η Ξάνθη για τη σύναξη των Επιταφίων στην Κεντρική Πλατεία

Κοινοποίηση

«Βούλιαξε» η Ξάνθη για τη σύναξη των Επιταφίων στην Κεντρική Πλατεία

Στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της πόλης, ακολουθώντας το έθιμο της περιφοράς και παρουσία πιστών από την περιοχή. 

Μετά από 2 χρόνια «απουσίας», λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η σύναξη των Επιταφίων πραγματοποιήθηκε κανονικά στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα χιλιάδες πιστοί να δώσουν το παρών, ακολουθώντας τις περιφορές και κρατώντας κεράκια και λαμπάδες. 

Μέσα σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης και ευλάβειας, οι Επιτάφιοι έφτασαν στο κέντρο της Ξάνθης συνοδεία της μπάντας του Δ’ Σώματος Στρατού, όπως είθισται. 

Μητροπολίτης: «Μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση»

Απευθυνόμενος προς τους χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία ο Μητροπολίτης Ξάνθης αναφέρθηκε στα βαθύτερα μηνύματα του Πάσχα ενώ συνέκρινε την πανδημία του κορονοϊού με μία παρατεταμένη «Μεγάλη Παρασκευή» και τόνισε πως μετά τον Σταυρό έρχεται πάντα η Ανάσταση.   

«Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Στον Γολγοθά δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη ανάμεσα στο μίσος και στην αγάπη. Στο σκοτάδι και στο φως. Στην αδικία και στη δικαιοσύνη. Και θριάμβευσε η αγάπη, το φως, και θριάμβευσε η δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι καταδικάσαμε τον Θεό σε σταυρικό θάνατο και εκείνος μας χάρισε την αθανασία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ξάνθης και πρόσθεσε πως «δεν ήταν μόνο το συνέδριο των γραμματέων και των Φαρισαίων οι εχθροί του Θεού. Υπήρξαν δια μέσου των αιώνων και υπάρχουν και σήμερα και άλλοι. Σήμερα τον σταυρώνουμε όταν σκοτώνουμε οράματα και ιδανικά, και σήμερα τον σταυρώνουμε όταν σκοτώνουμε τον άμαχο πληθυσμό, και σήμερα τον σταυρώνουμε όταν καταστρέφουμε πόλεις και περιουσίες, όταν δημιουργούμε ορφανά και προσφυγιές». 

Μάλιστα ο Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον βαθύτερο συμβολισμό της Μεγάλης Παρασκευής. 

«Ο λαός μας ξέρει τι σημαίνει Μεγάλη Παρασκευή, γιατί πέρασε πολλές Μεγάλες Παρασκευές που κράτησαν αιώνες. Για εμάς στη Βόρεια Ελλάδα μία Μεγάλη Παρασκευή κράτησε 500 και πλέον χρόνια. Όμως ο λαός μας στάθηκε όρθιος γιατί πίστευε ότι τον Σταυρό πάντα τον διαδέχεται η Ανάσταση. Περάσαμε άλλη μία μεγάλη Παρασκευή, όλος ο πλανήτης, με την πανδημία. Αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή τη διαδέχεται η Ανάσταση. Να δοξάζουμε τον Χριστό που φέτος όλες οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας έγιναν όπως ξέραμε πάντα» τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Βούλιαξε» η Ξάνθη για τη σύναξη των Επιταφίων στην Κεντρική Πλατεία


[Αεροφωτογραφίες: Γεωργιάδης Ανέστης]



Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα