Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανατιμήσεις και έλλειψη προσωπικού «γονατίζουν» την εστίαση στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ανατιμήσεις και έλλειψη προσωπικού «γονατίζουν» την εστίαση στην Ξάνθη


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης και στην Ξάνθη, με το κύμα ανατιμήσεων που έχει πλήξει την χώρα να επηρεάζει τα εστιατόρια και τα καφέ-μπαρ της περιοχής, και οι επαγγελματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μία ανάκαμψη το καλοκαίρι. 

Η αύξηση στο ενεργειακό κόστος «λάβωσε» τους επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς μέχρι και 300% πάνω σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το περιβαλλοντικό τέλος που έχει προστεθεί σε προϊόντα που φτάνουν στους καταναλωτές με τη μέθοδο του delivery ή του take away έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης της περιοχής, καθώς αποτελεί μία μικρή μεν αύξηση αλλά εξίσου σημαντική τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες. 

«Είναι μία ακόμη αύξηση που έρχεται να προστεθεί στις ανελαστικές δαπάνες που έχει να διαχειριστεί μία επιχείρηση εστίασης. Πρόκειται για μία έξτρα επιβάρυνση που χρεώνεται στον πελάτη αλλά και στην επιχείρηση μέσω του ΦΠΑ. Προς το παρόν δεν έχει οδηγήσει σε μείωση των delivery, ωστόσο θεωρώ πως το περιβαλλοντικό τέλος δεν θα έπρεπε να έχει εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό. Για να είναι βιώσιμη μία τέτοια προσπάθεια πρέπει να διαμορφωθεί μία περιβαλλοντική συνείδηση στους κόσμο και όχι να επιβάλλεται με όρους οικονομικούς» εξηγεί ο Μαίρη Τσιακίρογλου, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών με κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ξάνθης. 

Η ίδια μάλιστα τονίζει πως ο κλάδος της εστίασης έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, με τις ανατιμήσεις αλλά τα περιοριστικά μέτρα που ήταν σε ισχύ, και οι επαγγελματίες της εστίασης ελπίζουν σε μία ανάκαμψη την θερινή περίοδο. «Έχει διαμορφωθεί μία δύσκολη κατάσταση για όλες τις επαγγελματικές ομάδες, πόσο μάλλον για τον κλάδο της εστίασης. Τον χειμώνα περάσαμε πολύ δύσκολα και ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι για να εξισορροπήσουμε τις απώλειες. Οι συνθήκες είναι δαπανηρές και ασύμφορες, υπάρχουν επαγγελματίες συνάδελφοι που μου λένε ότι πλήρωσαν τρεις φορές πάνω το ρεύμα. Τον χειμώνα προφανώς και δεν μπορείς να αποφύγεις τη θέρμανση και το καλοκαίρι αντίστοιχα την ψύξη» εξηγεί η πρόεδρος του Σωματείου. 



Ψάχνουν προσωπικό και δεν βρίσκουν 

Την ίδια στιγμή καταγράφεται και στην Ξάνθη η δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού που αντιμετωπίζουν αρκετοί επαγγελματίες της εστίασης. «Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που με καλούν και με ρωτάνε αν γνωρίζω κόσμο που ενδιαφέρεται για δουλειά. Έχει διαμορφωθεί και εδώ αυτό το κλίμα και υπάρχουν συνάδελφοι που δεν βρίσκουν προσωπικό» τονίζει η κα. Τσιακίρογλου, εξηγώντας πως ο κλάδος της εστίασης έχει ζητήσει να εφαρμοστεί το μέτρο του «επιδόματος εργασίας», ώστε να δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για εργασία και όχι να ακολουθείται μία επιδοματική λογική. 

Ανατιμήσεις και έλλειψη προσωπικού «γονατίζουν» την εστίαση στην Ξάνθη


«Έχουμε ζητήσει να δίνεται επίδομα εργασίας. Το να δίνεις επιδόματα δεν βοηθάει γιατί αυτό ωθεί αυτούς που ψάχνουν ένα μεροκάματο να σκέφτονται ότι θα το πάρω και θα κάθομαι. Πρέπει να δίνονται κίνητρα για εργασία όπως ισχύει άλλωστε σε όλη την Ευρώπη. Δεν γίνεται να δίνεις συνέχεια επιδόματα, πρέπει να δοθούν κίνητρα για εργασία, και ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα που πρέπει να υπάρχει προσωπικό στην εστίαση και στον τουρισμό»
υπογραμμίζει η ίδια, εξηγώντας πως υπάρχουν αρκετές παθογένειες στον κλάδο της εστίασης ωστόσο υπάρχουν σοβαρές επιχειρήσεις που προσφέρουν κίνητρα και προοπτικές ανέλιξης.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα