Διαδικτυακή «πυραμίδα»: Ο τρόπος δράσης των επιτήδειων

Διαδικτυακή «πυραμίδα»: Ο τρόπος δράσης των επιτήδειων

Στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπαίνει μεγάλη διαδικτυακή απάτη με τη μορφή πυραμίδας.

Η πλατφόρμα ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν σε κρυπτονομίσματα και να ξεκινήσουν να κάνουν likes σε βίντεο του Youtube, του Facebook και του Tik Tok, με αντάλλαγμα τον πολλαπλασιασμό των χρημάτων τους.

Στην ΕΡΤ μίλησε προγραμματιστής, ο οποίος αν και ήξερε ότι πρόκειται για πυραμίδα, πλήρωσε 22.000 ευρώ στην εταιρία ποντάροντας στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.

«Ξεκινάω και παίρνω το μεγαλύτερο πακέτο εγγραφής. Ήτανε 3.150 ευρώ και έπαιρνες πίσω 4140 το μήνα, ή 138 ευρώ την ημέρα, έκανες απόσβεση σε 22 μέρες απόσβεση. Αν έγγραφες και άλλα άτομα έπαιρνες άλλα 450 ευρώ και ούτω καθεξής», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Διβραμίδης.

Ο προγραμματιστής έχασε τελικά 4.000 ευρώ από τα συνολικά 22.000 ευρώ που είχε δώσει. Και αυτό γιατί η πλατφόρμα έκλεισε αιφνιδίως στις 18 Μαΐου, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να χάσουν τα χρήματά τους.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην πυραμίδα υπολογίζονται σε 13.000, εκ των οποίων εκτιμάται ότι οι 10.000 έχασαν τα χρήματά τους. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο μέσος όρος των χρημάτων που έχασε ο κάθε χρήστης ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίζει δικογραφία, αναζητώντας τους «εγκεφάλους» της απάτης.

Ο σέρβερ της εταιρίας βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να διαπιστωθεί εμπλοκή Ελλήνων στην υπόθεση.


Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال