Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Εύσημα» Πρωτοψάλτη για το ΙΕΚ Ζαχαροπλαστικής στην Ξάνθη!

Κοινοποίηση

«Εύσημα» Πρωτοψάλτη για το ΙΕΚ Ζαχαροπλαστικής στην Ξάνθη!

«Στην περίοδο της μετάβασης και μετεξέλιξης του ΟΑΕΔ σε μια ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που θα λειτουργεί με γνώμονα την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες, υιοθετώντας διεθνείς καλές πρακτικές, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων γίνεται αφορμή ανάδειξης του σημαντικού ρόλου της ΔΥΠΑ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) στην Ελλάδα», δηλώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει, «η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε το 2016, η οποία, μέσω ενός συνδυασμού εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στοχεύει στην ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και της απόκτησης ποιοτικών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας που προσφέρει.

Τα τελευταία χρόνια, οι Επαγγελματικές Σχολές του Οργανισμού διοργανώνουν με επιτυχία δράσεις δημοσιότητας στο πλαίσιο του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και πολλές υποψηφιότητες γίνονται δεκτές και βραβεύονται σε διαφορετικές κατηγορίες.



Στη φετινή 6η διοργάνωση, που συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, ο μαθητής της ΕΠΑΣ Μαθητείας Σερρών, Ευάγγελος Πούφτας, επιλέχθηκε ως ένας από τους δύο υποψήφιους για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Μαθητεία (European Alliance for Apprenticeship-EAfA) στην κατηγορία μαθητευόμενοι (Companies & Learners -> EAfA awards- Apprentices). Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη διάκριση του μαθητή της ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ και να στηρίξουν με την ψήφο τους την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Πούφτα, μέχρι τις 15 Μαΐου 2022, μπορούν να επισκεφθούν τους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.oaed.gr/mathitia?tab=ypopsifiotita-sta-bravia-eafa&tab2=&tab3=

https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/awards/nominees-2022_en» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, «στην κατηγορία Share your story (Μοιράσου την ιστορία σου) έγινε δεκτή η “ιστορία” της Ελευθερίας Δημητράκη, ωρομίσθιας εκπαιδευτικού στην Πειραματική ΕΠΑΣ (Π. ΕΠΑΣ) Μαθητείας Καλαμακίου. Μέσω του “share your story”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει την υποβολή υποψηφιοτήτων, με στόχο οι ιστορίες που θα δημοσιεύονται να αποτελούν ιδανικά παραδείγματα καλών πρακτικών που θα εμπνέουν με τις προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες τους. Την “ιστορία” της εκπαιδευτικού της ΔΥΠΑ μπορείτε να διαβάσετε στο: https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/vet-stories/how-inspire-students-love-tourism-profession_en.

Οι επιτυχημένες “ιστορίες” και άλλων μαθητών των επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ δείχνουν στην πράξη την επαγγελματική αποκατάσταση που μπορούν να προσφέρουν, όπως αυτή της Meltem Kioutsouk, που, ενώ ήταν απόφοιτη ΤΕΙ, αποφάσισε να σπουδάσει Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική στο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην Ξάνθη. Εκεί απέκτησε τις απαραίτητες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να επαναλειτουργήσει  την οικογενειακή επιχείρησή της, έναν ιστορικό και παλιό πέτρινο φούρνο.

‘Αλλες δύο περιπτώσεις είναι η Αιμιλία Γράψα, η οποία διδάσκει στις επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου, ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις της σε νέα παιδιά και κορίτσια και η Παναγιώτα Κορδοπάτη, μαθητευόμενη της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας της ΔΥΠΑ στο Γαλάτσι στην ειδικότητα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, που πήρε, μέσω της παράλληλης πρακτικής άσκησης σε ζαχαροπλαστείο, τις επαγγελματικές δεξιότητες που χρειαζόταν, για να προχωρήσει άμεσα την επαγγελματική της καριέρα στο επάγγελμα που αγαπάει και πλέον εργάζεται σε κατάστημα επιτυχημένου Σεφ» τονίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Κατά τη διάρκεια της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2022, οι Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την προβολή του έργου των σχολών και την πληροφόρηση των νέων και των επιχειρήσεων σχετικά με τα πλεονεκτήματα που παρέχει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ).



Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης υπογραμμίζει ότι, καθώς το εργασιακό τοπίο μεταβάλλεται διαρκώς, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, «για εμάς στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αναδεικνύεται ως κεντρική προτεραιότητα η αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Με το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά”, η ΔΥΠΑ αναβαθμίζει τον κομβικό της ρόλο και στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι οι νέοι τρόποι εργασίας επηρεάζουν τα είδη των απαιτούμενων δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Πολλοί τομείς υφίστανται ταχείες τεχνολογικές αλλαγές και οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για όλες τις θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως επιπέδων εξειδίκευσης. Με γνώμονα αυτά, θα δώσουμε έμφαση στη στενότερη διασύνδεση των δράσεων και των προγραμμάτων μας με τις ανάγκες της οικονομίας, μέσω της συνεχούς προσαρμογής στις τεχνολογικές, θεσμικές και οικονομικές μεταβολές, που δημιουργούν ζήτηση για νέα προσόντα, νέες γνώσεις και νέες δεξιότητες. Η ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση που παρέχουν οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ) και οι Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π. ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ έχουν ως στόχο να προσφέρουμε στους νέους κάθε μέσο, ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις της οικονομίας του “αύριο” και να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας. Ειδικά, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, Nicolas Schmit, στο πλαίσιο μιας πιο οικολογικής και κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές διακρίσεις, όπως το βραβείο Αριστείας του ευρωπαϊκού διαγωνισμού φωτογραφίας Photo Award του Cedefop (Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης), που κέρδισε η ομάδα “Digital & Green Waves” της 2ης Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας Θεσσαλονίκης το 2020 αποτυπώνουν τη σημαντική δουλειά που επιτελούν οι ΕΠΑΣ και ταυτόχρονα μια ηθική ανταμοιβή για το έργο καθηγητών και μαθητών και αποτελούν παρακαταθήκη για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης».

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο της φετινής «Εβδομάδας», αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις που διοργανώνουν οι ΕΠΑΣ σε όλη την Ελλάδα:

– Η 2η ΕΠΑΣ Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη Γιορτή της Μητέρας (8 Μαΐου) στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «’Αλμα Ζωής» και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές/τριες δημιούργησαν υπέροχα χτενίσματα, Face Painting, χειροτεχνίες, λουλούδια και πολύχρωμες κάρτες, αναδεικνύοντας όχι μόνο τις επαγγελματικές, αλλά και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

– Η ΕΠΑΣ Γαλατσίου θα διοργανώσει την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 6 μ.μ., διαγωνισμό επίδειξης δεξιοτήτων στην ειδικότητα Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική.

– Η ΕΠΑΣ Αιγάλεω την Τετάρτη 18 Μαΐου θα διοργανώσει Διάλεξη, με θέμα: «Μέθοδοι Αναζήτησης Εργασίας με Καινοτόμα Ηλεκτρονικά Εργαλεία» με τη συμμετοχή μαθητών και επιχειρήσεων.

– Η ΕΠΑΣ Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 7 μ.μ., εκδήλωση, με θέμα «Από την παραδοσιακή στη σύγχρονη θρακιώτικη κουζίνα».



– Η ΕΠΑΣ Μεσολογγίου την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 6 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Επαγγελματική Εκπαίδευση Δ.ΥΠ.Α.» στο χώρο της Σχολής.

– Η ΕΠΑΣ Βόλου, σε συνεργασία με την «Κιβωτό του Κόσμου», θα διοργανώσουν δράσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (16-20/5), στις οποίες οι μαθητές του τμήματος  Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής θα παρασκευάσουν διάφορα εδέσματα, οι μαθητές του τμήματος κομμωτικής τέχνης θα περιποιηθούν τα φιλοξενούμενα παιδιά στην Κιβωτό, κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα γίνει ενημέρωση και συζητήσεις για τα πλεονεκτήματα που παρέχει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με κεντρικούς ομιλητές τους ίδιους τους μαθητές και καθηγητές της ΕΠΑΣ Βόλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων. Σκοπός είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν οι δεξιότητες των μαθητών.

– Η ΕΠΑΣ Χίου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Χίου και το 8ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου, θα διοργανώσουν ανοικτή εκδήλωση για παιδιά, νέους και τις οικογένειές τους, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» την Κυριακή 15 Μαΐου με την παρουσίαση διαφόρων ειδικοτήτων.

Μαθητές της ΕΠΑΣ θα συμμετέχουν με εργαστήριο προετοιμασίας μπουφέ-Τμήμα Μαγειρικής, εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής-Τμήμα Μαγειρικής, Εργαστήριο Κομμωτικής-Τμήμα Κομμωτικής και Face Painting.

– Η ΕΠΑΣ Μαθητείας και το ΙΕΚ Καβάλας διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Μαΐου, από τις 8:30 π.μ. έως τις 17:30, διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας και επιλογή ειδικοτήτων από τους μαθητές».

– Η ΕΠΑΣ Χαλκίδας θα διοργανώσει την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 7 μ.μ., επίδειξη επαγγελματικών δεξιοτήτων των μαθητών στο Συνεδριακό Κέντρο Διοικητηρίου Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.

– ΕΠΑΣ και ΙΕΚ Λαμίας διοργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 5 μ.μ., στη σχολή, στην οποία οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους μέσα από ένα παιχνίδι (role play).

Πληροφορίες για τις ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ

Η ΔΥΠΑ διατηρεί 50  Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας σε όλη την Ελλάδα και λειτουργεί 30 Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ) με την αγορά εργασίας.

Οι ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) λειτουργούν από το 1952, εφαρμόζοντας τον θεσμό της Μαθητείας, το εκπαιδευτικό σύστημα που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την αμειβόμενη Μαθητεία (υλοποίηση προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η διάρκεια φοίτησης είναι δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα). Καθ’ όλη τη διάρκεια φοίτησης, ο μαθητής παρακολουθεί το απόγευμα τα μαθήματά του στην τάξη, ενώ το πρωί απασχολείται ως ασκούμενος σε κάποια επιχείρηση. Οι μαθητευόμενοι ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ, σε Δήμους και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για επιχειρήσεις όλων των κλάδων της εθνικής οικονομίας και σε πολλές τεχνικές ειδικότητες, όπως Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, Κομμωτικής Τέχνης, Γραφικών Τεχνών-Εκτυπώσεων, Ξυλουργών-Επιπλοποιών, Υφάσματος-Ένδυσης, Υπαλλήλων Διοικητικών ή Οικονομικών Καθηκόντων, κ.ά.. Οι μαθητές των ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ, κατά τη διάρκεια της Μαθητείας (υλοποίηση προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο), αμείβονται με ημερομίσθιο ίσο προς το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.



Επίσης, σε επτά πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο) λειτουργούν οι νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π. ΕΠΑΣ) Μαθητείας με ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, πρόκειται για μια καινοτόμο συνεργασία της με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που στοχεύει στη στενότερη διασύνδεση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες του τουριστικού κλάδου σε συγκεκριμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα