Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με κωδικούς Taxisnet

Κοινοποίηση

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με κωδικούς Taxisnet

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, η οποία αν και έχει ανακοινωθεί από τον Φλεβάρη, ωστόσο θα κάνει «πρεμιέρα» εκτός απροόπτου αρχές Ιουνίου.

Αν δεν υπάρξει κάποια νέα καθυστέρηση και τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, τότε η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στην τελική ευθεία του προγράμματος που θα δώσει μεγαλύτερη ανάσα στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Αν και προς το παρόν οι πληροφορίες για το πως θα τρέξει το πρόγραμμα δίνονται με το σταγονόμετρο, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως οι συσκευές που θα αντικαταστούνται θα είναι έως και τρεις και το κουπόνι με την έκπτωση από 35% έως 50% θα δίνεται άμεσα.

Επίσης, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα που θα ονομάζεται «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε καταναλωτής.

Δηλαδή, το ποιος θα παίρνει τη μικρή και ποιος τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Ποιοι θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση

Για παράδειγμα, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Οι δικαιούχοι

Η επιδότηση ανοίγει για συνολικά 350.000 νοικοκυριά. Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, ωστόσο, θα γίνεται κατάταξη και αν γίνουν -για παράδειγμα- 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Ποιες συσκευές δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Αντίθετα, μπορείτε να αντικαταστήσετε:

  • ψυγεία
  • air-condition
  • καταψύκτες

Με κωδικούς Taxisnet η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η ειδική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνεται στο gov.gr ανοίγει τον Ιούνιο.

Θα εισέρχεστε σε αυτή με τους κωδικούς Taxisnet, όπου θα κάνετε αίτηση. Θα χρειαστεί, επίσης, να έχετε διαθέσιμο και το ΑΦΜ. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Η διαφορά με το fuel pass

Τα χρήματα δεν θα δίνονται με πίστωση ποσού ή ψηφιακή κάρτα για χρήση, όπως έχει γίνει με το fuel pass ή αναμένεται να γίνει με το επίδομα ρεύματος. Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι και στη συνέχεια τα χρήματα της έκπτωσης θα αφαιρούνται στο κατάστημα με την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Θα μπορείτε να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Πόσα χρήματα είναι -σε πραγματικές τιμές- η έκπτωση

Προκειμένου να υπολογίσει το κάθε νοικοκυριό το κόστος που θα έχει σε περίπτωση που θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και να λάβει το εκπτωτικό κουπόνι, τα χρήματα που θα σώσει είναι πάνω-κάτω τα εξής:

  • Ψυγεία: 300 ευρώ
  • Air-condition: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

ieidiseis.gr 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα