Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Kρούσματα σε 12 χώρες — Στο Βέλγιο 21 μέρες καραντίνα

Κοινοποίηση

Ευλογιά των πιθήκων: Kρούσματα σε 12 χώρες — Στο Βέλγιο 21 μέρες καραντίνα

Εντατικοί έλεγχοι, ιχνηλάτηση κρουσμάτων, απομόνωση και πάλι στην ημερήσια διάταξη σε Ευρώπη και Αμερική, με αφορμή -αυτή τη φορά- την ευλογιά των πιθήκων. Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα 3 εβδομάδων στα εντοπισμένα κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνεδριάζει καθημερινά για να αξιολογήσει τα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν διαρκώς. Μέχρι αυτή την ώρα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι δεκάδες. Στο Βέλγιο έχουν επιβεβαιωθεί 4 κρούσματα, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία έχουν καταγράψει από 3 μολύνσεις. Τουλάχιστον ένα έχει εντοπιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ολλανδία μάλιστα έχουν βρει περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων όμως θα δώσουν τα συνολικά στοιχεία τη Δευτέρα. Στην Ελλάδα τα δείγματα των ύποπτων κρουσμάτων είναι υπό εξέταση.



Αυτό που ανησυχεί είναι η ασυνήθιστη διασπορά του ιού, ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια στην Αφρική και δεν είχε στο παρελθόν εξαπλωθεί, πέρα από μεμονωμένα κρούσματα που συνδέονταν με ταξίδια σε περιοχές που η ευλογιά είναι ενδημική.

Καραντίνα 3 εβδομάδων για όσους νοσήσουν στο Βέλγιο 

Σε καραντίνα 21 ημερών υποχρεώνει το Βέλγιο όσους νοσήσουν από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά όχι και τις στενές επαφές τους.

Oι επιστήμονες στο Βέλγιο αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να προβλέψουν σε ποιο βαθμό. Καλούν όσους εμφανίσουν συμπτώματα να πάνε κατευθείαν στα επείγοντα και όχι στον οικογενειακό γιατρό.

Όσοι διαγνωστούν μπαίνουν σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες, κάτι που δεν ισχύει για τις στενές επαφές τους. Οι στενές επαφές των κρουσμάτων καλούνται να είναι προσεκτικές για 21 ημέρες, περίπου τόσο είναι το διάστημα που μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από την επαφή με κρούσμα και να αποφεύγονται γι’αυτό το χρονικό διάστημα οι επαφές με εγκύους και ευπαθείς ομάδες.

Βέλγος επιστήμονας ο οποίος μελετά την εμφάνιση του ιού στο Κονγκό, εκτιμά ότι ο ιός που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη και την Αμερική προέρχεται από την Δυτική Αφρική, αλλά είναι πιο ήπιος, ενώ επισημαίνει ότι ναι μεν φαίνεται μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, όχι όμως από τους πιθήκους αλλά πιο πιθανόν είναι από τρωκτικά.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται και η αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Δεκάδες μολύνσεις της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν πάνω από 90 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα 28 ύποπτα σε 12 χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική.

«Το θέμα είναι να ξεκαθαριστεί γιατί βλέπουμε τόσες πολλές περιπτώσεις αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη χωρίς να υπάρξει ιστορικό από κάποιο ταξίδι (από τις ενδημικές χώρες), με αυξημένα ποσοστά μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» δήλωσε ο δρ. Χανς Κλούγκε,  περιφερειακός δ/ντης του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη.



Το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός αναμένεται να ανακοινώσει οδηγίες για το πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Ειδικοί πάντως ξεκαθαρίζουν πως δεν θα λάβει τις διαστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα ξεσπάσματα, όμως δεν θα έχουμε χιλιάδες κρούσματα ή δεκάδες χιλιάδες κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων» είπε ο δρ. Ντάνιελ Μπάους, ειδικός σε τροπικές ασθένειες.

Από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαιώνουν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι η Αυστρία, το Ισραήλ και η Ελβετία.

Τουλάχιστον 20 περιπτώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Βρετανία, η οποία είναι η πρώτη χώρα που παρουσίασε μετάδοση στην κοινότητα. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί από τις αρχές οι πληροφορίες πως μεταξύ των κρουσμάτων είναι και ένα παιδί.

«Ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό παραμένει πολύ χαμηλός αυτή τη στιγμή, πιστεύω όμως ότι ο κόσμος πρέπει να έχει το νου του» τόνισε η δρ. Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής υπηρ. Ασφαλείας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου

Την ανησυχία του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς στις ΗΠΑ εξετάζονται ύποπτες περιπτώσεις σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτη από τη Νιγηρία.

«Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούμε. Το εξετάζουμε ενδελεχώς για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και ίσως ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.



Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ασθένεια ίσως υπήρχε ήδη σε χώρες όπου δεν ήταν ενδημική, όμως λόγω των λοκντάουν και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν υπήρχε κάποια σημαντική εξάπλωσή της.

Πηγή: ΕΡΤ / Ζέτα Κονταξή

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα