Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Οι ζωγράφοι της Αλεξανδρούπολης»

Κοινοποίηση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με θέμα «Οι ζωγράφοι της Αλεξανδρούπολης» στo Ιστορικό Μουσείο. Είναι ένα φιλόδοξο πολιτιστικό εγχείρημα ιδιαίτερης αξίας που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. 

Το μουσείο συνέλαβε την ιδέα και ξεκίνησε τον σχεδιασμό της έκθεσης, με στόχο την παρουσίαση της το 2020 στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του μουσείου για τα 100 χρόνια ελεύθερης Αλεξανδρούπολης. 

Η ιδέα ήταν να παρουσιάσει τα εικαστικά έργα όλων των ζωγράφων που γνωρίζουμε ότι γεννήθηκαν ή έζησαν ή συνέδεσαν με κάποιο τρόπο τη καλλιτεχνική τους διαδρομή  με την Αλεξανδρούπολη και παρουσίασαν το έργο τους σε ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις. 

Η πολύμηνη έρευνα για την καταγραφή των καλλιτεχνών και την  συγκέντρωση  των έργων, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στο βιβλίο του Θ. Ορδομπουζάνη  «Η Αλεξανδρούπολη των εικαστικών» και έγινε με βασικό κριτήριο την αγάπη τους για την ζωγραφική και τη σχέση τους με την πόλη, με απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, ανάμεσα σε αποφοίτους σχολών καλών τεχνών ή αυτοδίδαχτους, ανάμεσα σε παλιούς ή νέους.

Τα έργα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στο θέμα, το ύφος, τη τεχνοτροπία και εκφράζουν το δημιουργό τους, τα αισθητικά πρότυπα της εποχής τους αλλά και τους κοινωνικούς – οικονομικούς παράγοντες που καθόρισαν τη σχέση του δημιουργού με την τέχνη του. 

Με τον αναδρομικό και διαχρονικό χαρακτήρα της εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα αναδύεται η ιστορία της πόλης μας και η πλούσια πολιτιστική της παράδοση από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης  Λ. Δημοκρατίας 335 

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή, 10:30- 14:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα