Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024

Πεζοπορία στον καταρράχτη στον Λειβαδίτη Ξάνθης

Κοινοποίηση

Πεζοπορία στον καταρράχτη, στο Λειβαδίτη Ξάνθης

Την πεζοπορία αυτή την είχαμε υποσχεθεί εδώ και καιρό και ήρθε η ώρα της.

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής και το δεύτερο πιο περπατημένο, μετά από κείνο των Στενών του Νέστου και ανήκει στο “Μονοπάτι Πολιτισμού” του Δήμου Ξάνθης που έγινε με την επίβλεψη της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.



Η διαδρομή είναι κατάλληλη και για αρχάριους, και οικογένειες με παιδιά (άνω των 12 ετών) με καλή φυσική κατάσταση. Κατά την πεζοπορία θα διασχίσουμε ένα δάσος από οξιές, σφεντάμια, φράξους και φλαμουριές, τα χρώματα των οποίων είναι ονειρικά κατά την φθινοπωρινή περίοδο. Κατά την πορεία μας στο μονοπάτι θα περάσουμε πάνω από ποταμάκια και θα ξεκουραστούμε στα καλό συντηρημένα ξύλινα παγκάκια που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής. Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε πλησιάζοντας στο τέλος του μονοπατιού μας περιμένει ένα μικρό θαύμα της φύσης. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη ή γνωστό και ως καταρράκτη Τραχωνίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων από άποψη ποσότητας όγκου νερού το οποίο πέφτει από ύψος σχεδόν 60 μέτρων και τον χειμώνα τα νερά του παγώνουν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακότατο αποτέλεσμα που στην κυριολεξία σου κόβει την ανάσα.

Η μετάβαση στο σημείο εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει με μισθωμένο λεωφορείο ή με ΙΧ.

Από Αλεξανδρούπολη η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30πμ, από το στάδιο Φώτης Κοσμάς (Αλεξ/πολη-Λειβαδίτης 152 χλμ). Υπάρχει η δυνατότητα επιβίβασης στο λεωφορείο και για όσους έρθουν από Κομοτηνή και Ξάνθη (ενημερώστε μας για τα ακριβή σημεία συνάντησης).

Σημείο συνάντησης και έναρξης πεζοπορίας: ΧΩΡΙΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ στις 10.00-10.15 ΠΜ περίπου

(Μείνετε συντονισμένοι για το ακριβές σημείο συνάντησης, με χάρτη)

Μετά τη πεζοπορία θα γευματίσουμε σε παραδοσιακή τοπική ταβέρνα για να απολαύσουμε τα τοπικά εδέσματα , γνωρίζοντας περισσότερα για την γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής. H ταβέρνα που έχει επιλεγεί είναι το “Στέκι του καλοφαγά” στο Άνω Καρυόφυτο, κοντά στο Λειβαδίτη.

Επίπεδο δυσκολίας: εύκολη. Κατάβαση: 335μ



Απόσταση: 4.500μ

Χρόνος πεζοπορίας: 2 ώρες περίπου.

Διαδρομή : Μπρος –πίσω.

Αρχηγός αποστολής: Δημήτρης Κωστόπουλος-τηλ.6937318054

Την πεζοπορία υποστηρίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Δια ζώσης εγγραφές θα γίνονται στα γραφεία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς (5-8μμ καθημερινές)

Εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στην παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemuTLj_oSI6keHOxHi_-n4yB72pUFa_Q_xq2KISHC3b0TJGw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, στην τράπεζα Πειραιώς: GR3101711830006183148954801. Εάν γίνει η κατάθεση από άλλη τράπεζα παρακαλούμε να προστεθεί το επιπλέον κόστος στην ίδια κατάθεση.

Με ΙΧ η οικονομική συμμετοχή ορίζεται στα 6 ευρώ το άτομο (10 το ζευγάρι ή γονέας με παιδί), ενώ με το λεωφορείο 25 ευρώ το άτομο.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, ισοθερμικό t-shirt/μακρυμάνικο, μια στεγνή αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, fleece, ελαφρύ αντιανεμικό/ jacket, ζεστό καπέλο, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, σνακ, γάντια για όσους έχουν ευαισθησία, προσωπικό φαρμακείο, ατομικό σακίδιο πλάτης

…και μην ξεχάσετε την καλή σας διάθεση!

ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα