Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Πόρτο Λάγος – Το εντυπωσιακό μοναστήρι μέσα στη λίμνη

Κοινοποίηση

Πόρτο Λάγος – Το μοναστήρι μέσα στη λίμνη


Στο σημείο που η λίμνη Βιστωνίδα στο νομό Ξάνθης, ενώνει τα νερά της με εκείνα του Θρακικού πελάγους, συναντάται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της χώρας.

Σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα, συναντώνται εκπληκτικά μοναστήρια, σκαρφαλωμένα σε απότομες πλαγιές φαραγγιών, μέσα σε υπέροχες νησιωτικές χώρες, σφηνωμένα στη βάση πελώριων βράχων. Οι εντυπωσιακές τους εικόνες, σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική κατάνυξη και γαλήνη που επικρατεί σε αυτά, συνθέτουν το μοναδικό παζλ εικόνων που προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Ανάμεσα σε αυτά και η μονή που μοιάζει να «πλέει» στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος.

Πόρτο Λάγος – Η πλωτή μονή στα νερά της λίμνης

Μεταξύ των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, λοιπόν, στο σημείο όπου τα νερά της λίμνης Βιστωνίδας ενώνονται με το Θρακικό Πέλαγος, γνωστό και ως Πόρτο Λάγος, συναντάται ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος για τη μονή του Αγίου Νικολάου, μέσα στη λιμνοθάλασσα της περιοχής. Πρόκειται για ένα μοναστικό συγκρότημα σε δύο μικροσκοπικά νησάκια, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους, αλλά και με την στεριά μέσω ξύλινης γέφυρας.

Το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος, σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την Ξάνθη, είναι συνδυασμένο άρρηκτα με το μοναστικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Η πρώτη ξύλινη γέφυρα ενώνει τη στεριά με το νησάκι όπου συναντάται η Μονή του Αγίου Νικολάου, το οποίο με την σειρά του ενώνεται με μια άλλη, πιο μικρή, ξύλινη γέφυρα με το ακόμη πιο μικρό νησάκι όπου εντοπίζεται η ο μικρός ναός της Παναγίας Παντάνασσας, με το διάσημο αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας -η αυθεντική βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου.

Λίμνη Βιστωνίδα – Ο υδάτινος παράδεισος της Ξάνθης

Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους παγκοσμίως, ενώ πρόκειται και για την τέταρτη μεγαλύτερη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα –μεγαλύτερη όλων είναι η Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία. Προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ στην έκτασή της -αγγίζει τα 45.000 στρέμματα με μέγιστο βάθος νερών τα 4 μέτρα- έχουν καταγραφεί περίπου 227 διαφορετικά είδη πουλιών, με κάποια από αυτά ιδιαίτερης σπανιότητας.

Πόρτο Λάγος – Το μοναστήρι μέσα στη λίμνη

Πόρτο Λάγος – Το μοναστήρι μέσα στη λίμνη

https://www.xanthinea.gr/2022/05/porto-lagos-to-entiposiako-monastiri.html

Πόρτο Λάγος – Το μοναστήρι μέσα στη λίμνη

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα