Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην Ξάνθη ο Φωτιάδης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Κοινοποίηση

Στην Ξάνθη ο Φωτιάδης για τη Γενοκτονία των Ποντίων


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Στην Ξάνθη βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, γνωστός για το συγγραφικό του έργο και την ενδελεχή έρευνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Ο διακεκριμένος καθηγητής και συγγραφέας ήταν φιλοξενούμενος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης και προχώρησε σε ομιλία με θέμα τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» στην Λέσχη Αξιωματικών. 

Η ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στον Συνεδριακό Χώρο της Λέσχης Αξιωματικών παρουσία αρκετών κατοίκων της περιοχής, εντάσσεται σε μία σειρά από δράσεις – εκδηλώσεις που υλοποιεί ο Σύλλογος Ποντίων με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας την 19η Μαΐου. 



Στην Ξάνθη ο Φωτιάδης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο κύριος Φωτιάδης εξέθεσε στο ακροατήριο του μία σειρά από ιστορικά στοιχεία γύρω από τη Γενοκτονία των Ποντίων και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις παραλείψεις των Ελληνικών κυβερνήσεων, διαχρονικά, όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. 

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής αναδρομής, ο ίδιος παρουσίασε τμήματα του συγγραφικού του έργου και στοιχεία της προσωπικής έρευνάς του που πιστοποιούν τη Γενοκτονία, ενώ αναφέρθηκε με παραδείγματα στην εικόνα που παρουσιάζεται στα Σχολεία της Τουρκίας ως προς τα γεγονότα της 19ης Μαΐου αλλά και αντίστοιχα στην στάση της Ελλάδας και στο έλλειμα ουσιαστικής εκπαίδευσης επί της Γενοκτονίας. 

Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του ο διακεκριμένος καθηγητής τόνισε πως αποτελεί μεγάλη παράλειψη από πλευράς της Ελλάδας το γεγονός πως δεν υπάρχει Έδρα Γενοκτονιών και δεν γίνονται ενέργειες για την ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού. «Η Ελλάδα οφείλει στους πρόσφυγες μία Έδρα Γενοκτονιών, όπως υπάρχουν σε Πανεπιστήμια άλλων χωρών. Πρέπει να υπάρχει μία Έδρα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και μία για την τραγωδία στην Κύπρο. Δύο γεγονότα για τα οποία θα πρέπει να διδασκόμαστε για να μην πέσουμε σε ίδιες παγίδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μεταξύ άλλων ο ίδιος υπογράμμισε τη συνεισφορά και τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει διάφορες διεθνείς προσωπικότητες που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση των εγκλημάτων κατά των Ποντίων, ενώ τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και πως έχουν γίνει στο παρελθόν ιδιαίτερα μεγάλες παραλείψεις – αστοχίες ως προς αυτή την κατεύθυνση. 



Ο κύριος Φωτιάδης στάθηκε και στο γεγονός πως πριν από μερικά χρόνια του είχε ανατεθεί η έρευνα και συγκέντρωση επιστημονικού υλικού που πιστοποιεί τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά πως τότε ασκήθηκαν αρχικά πιέσεις ώστε αυτό να μην δημοσιευθεί, ενώ περιέγραψε λεπτομερώς όλα τα εμπόδια που συνάντησε μέχρι να καταφέρει να εκδώσει τα ντοκουμέντα που είχε συγκεντρώσει από την πολυεπίπεδη έρευνά του. 

 «Η Βουλή είχε αναθέσει σε εξαμελή επιτροπή να εγκρίνει αυτό το υλικό εάν θα πρέπει να το δημοσιεύσει η όχι. Η εξαμελής επιτροπή έκανε έναν ύμνο για το έργο. Ωστόσο οι πιέσεις που δέχθηκαν και από την Αμερική μετά τα Ίμια αλλά κυρίως από την Τουρκία και το τονίζω, ανάγκασαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο να μην θέλει να εκδώσει τα ντοκουμέντα και να αναγκάστηκα με προεγγραφές συνδρομητών να τα εκδώσω μόνος μου» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα