200 Έλληνες μαθαίνουν μέσω διαδικτύου την ποντιακή διάλεκτο

Περίπου 200 Έλληνες, ποντιακής και μη καταγωγής, μαθαίνουν μέσω διαδικτύου την ποντιακή διάλεκτο

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος ήταν φιλοξενούμενη, χθες Τετάρτη 18 Μαΐου, η φιλόλογος και πιστοποιημένη καθηγήτρια της ποντιακής διαλέκτου κα. Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.

Η κα. Κωνσταντινίδου παραδίδει μαθήματα ποντιακής διαλέκτου μέσω διαδικτύου στο πλαίσιο συνεργασίας της με τη Νεολαία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης.

Όπως ανέφερε βρίσκονται στον 2ο κύκλο μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου. “Έχω διαπιστώσει ότι η νεολαία του εξωτερικού είναι πολύ ενεργή και κοντά στις ρίζες της. Οι νέοι πόντιοι της Διασποράς ασχολούνται με ένα μεγάλο φάσμα της ποντιακής παράδοσης, με την ιστορία, τους χορούς, την κουζίνα του Πόντου και φυσικά τη γλώσσα μας. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σουηδία, όπου στο σπίτι μιλούσαμε ελληνικά και ποντιακά. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μου, στο Κιλκίς που είναι ένα αποκλειστικά ποντιακό χωριό, το Χωρύγι συνέχισα να μιλώ ποντιακά με τους συγχωριανούς μου. Ύστερα ήρθαν ως επιστέγασμα οι σπουδές” ανέφερε η κα. Κωνσταντινίδου.

“Οι περισσότεροι μαθητές είναι ενήλικες αλλά ο μέσος όρος της ηλικίας δεν ξεπερνά τα 30 χρόνια. Οι περισσότεροι είναι από τη Γερμανία, αλλά έχουμε ακόμη συμμετοχές από το Βέλγιο, από την Αγγλία και την Αμερική. Στον προηγούμενο κύκλο μαθημάτων είχαμε μαθητές μη ποντιακής καταγωγής! Φέτος έχουμε και ξενόγλωσσους μαθητές που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και θέλουν να μάθουν και την ποντιακή διάλεκτο!” τόνισε η καθηγήτρια των ποντιακών και συμπλήρωσε ότι το εγχείρημα δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Πέρυσι οι μαθητές των διαδικτυακών μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου ήταν 200. Φέτος, τα μαθήματα συνεχίζονται για τους προχωρημένους ενώ μόλις άρχισε ο κύκλος των μαθημάτων και πάλι για τους αρχάριους που όπως τόνισε υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις…

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/Osepeyouth

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال