Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα 7 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους

Κοινοποίηση

Τα 7 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους

Γενικά, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μια υγιεινή διατροφή και επειδή έχουν λίγες θερμίδες βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Γενικά, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με την healthline.com.



Εδώ είναι τα 7 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους:

1. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ συνδέεται συνήθως με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους.

Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει μόλις 39 θερμίδες, αλλά παρέχει το 65% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) για βιταμίνη C. Οι κόκκινες ποικιλίες παρέχουν επίσης το 28% της RDI για βιταμίνη Α.

Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), που σημαίνει ότι απελευθερώνει το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο αργά. Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή του.

Σε μια μελέτη σε 85 παχύσαρκα άτομα, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ή η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα για 12 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων, μείωση 7,1% στο σωματικό βάρος και βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μείωσε το σωματικό λίπος, την περίμετρο της μέσης και την αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.

Ενώ το γκρέιπφρουτ μπορεί να καταναλωθεί μόνο του, είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες και άλλα πιάτα.



2. Μήλα

Τα μήλα έχουν 116 θερμίδες και 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μεγάλο φρούτο (220 γραμμάρια), ενώ βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες έλαβαν τρία μήλα , τρία αχλάδια ή τρία μπισκότα βρώμης – με την ίδια θερμιδική αξία – την ημέρα για 10 εβδομάδες. Η ομάδα των μήλων έχασε 0,91 κιλά και η ομάδα αχλαδιών 0,84 κιλά, ενώ το βάρος της ομάδας βρώμης δεν άλλαξε.

Επιπλέον, τα φρούτα με λίγες θερμίδες όπως τα μήλα είναι πιο χορταστικά. Συγκεκριμένα, ένα μήλο είναι σχεδόν τρεις φορές πιο χορταστικό από μια σοκολάτα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα μήλα είναι καλύτερα να τρώγονται ολόκληρα – αντί σε χυμό – για να μειώσουν την πείνα και να ελέγξουν την όρεξη.

3. Μούρα

Τα μούρα έχουν και αυτά χαμηλές θερμίδες. Για παράδειγμα, 1/2 φλιτζάνι (74 γραμμάρια) βατόμουρα περιέχει μόλις 42 θερμίδες, αλλά παρέχει το 12% της RDI για βιταμίνη C και μαγγάνιο, καθώς και 18% για βιταμίνη Κ.

Ένα φλιτζάνι (152 γραμμάρια) φράουλες περιέχει κάτω από 50 θερμίδες και παρέχει 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, καθώς και 150% της RDI για βιταμίνη C και σχεδόν 30% για μαγγάνιο.

Τα μούρα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι χορταστικά. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν ένα σνακ μούρων 65 θερμίδων έτρωγαν λιγότερο στο επόμενο γεύμα τους.

Επιπλέον, η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που είναι υπέρβαρα.

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα κατεψυγμένα μούρα μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά ή γιαούρτι για πρωινό, να αναμειχθούν σε ένα υγιεινό smoothie, να αναμειχθούν σε αρτοσκευάσματα ή σε μια σαλάτα.

4. Ακτινίδιο



Τα ακτινίδια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Σε μια μελέτη, 41 άτομα με προδιαβήτη έτρωγαν δύο ακτινίδια την ημέρα για 12 εβδομάδες. Είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση 3,1 cm στην περίμετρο της μέσης.

Πρόσθετες μελέτες σημειώνουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της χοληστερόλης και στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

Τα ακτινίδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως, ενώ περιέχουν σάκχαρα, απελευθερώνεται πιο αργά — με αποτέλεσμα μικρότερες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, τα ακτινίδια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Ένα μικρό, αποφλοιωμένο φρούτο (69 γραμμάρια) έχει πάνω από 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την απώλεια βάρους, αυξάνουν την πληρότητα και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

5. Πορτοκάλια

Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, τα πορτοκάλια είναι χαμηλά σε θερμίδες ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Είναι επίσης πολύ χορταστικά.

Στην πραγματικότητα, τα πορτοκάλια είναι τέσσερις φορές πιο χορταστικά από ένα κρουασάν και δύο φορές πιο χορταστικά από μια μπάρα μούσλι.

Ενώ πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν χυμό πορτοκαλιού αντί για φέτες πορτοκαλιού, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων – αντί να πίνουν χυμούς φρούτων – όχι μόνο οδηγεί σε λιγότερη πείνα και πρόσληψη θερμίδων αλλά και αυξημένο αίσθημα πληρότητας.

Επομένως, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ίσως είναι καλύτερο να τρώτε πορτοκάλια παρά να πίνετε χυμό πορτοκαλιού.

6. Μπανάνες

Όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις μπανάνες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και θερμίδες.

Ενώ οι μπανάνες έχουν περισσότερες θερμίδες από πολλά άλλα φρούτα, είναι επίσης περισσότερα θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας κάλιο , μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Α, Β6 και C.

7. Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο (100 γραμμάρια) περιέχει 160 θερμίδες, καθιστώντας το ένα από τα πιο πλούσια σε θερμίδες φρούτα. Η ίδια ποσότητα παρέχει το 25% της RDI για τη βιταμίνη Κ και το 20% για το φυλλικό οξύ.

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά, τα αβοκάντο μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους.

Σε μια μελέτη, 61 υπέρβαροι άνθρωποι έκαναν μια δίαιτα που περιείχε είτε 200 γραμμάρια αβοκάντο ή 30 γραμμάρια άλλα λίπη (μαργαρίνη και έλαια). Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική απώλεια βάρους, υποδεικνύοντας ότι το αβοκάντο είναι μια έξυπνη επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας, να μειώσει την όρεξη και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου ή της μαργαρίνης στο ψωμί και το τοστ. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε σαλάτες, smoothies ή ντιπ.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα