Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

The Greek Shaver: Ο Ξανθιώτης YouTuber που λατρεύει το «παραδοσιακό» ξύρισμα

Κοινοποίηση

The Greek Shaver: Ο Ξανθιώτης YouTuber που λατρεύει το «παραδοσιακό» ξύρισμα


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Ο «The Greek Shaver» (κατά κόσμον Ιωακείμ Δερές) είναι ένας νέος και ιδιαίτερα δραστήριος YouTuber, με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε το δικό του διαδικτυακό κανάλι με συμβουλές για το «παραδοσιακό» ξύρισμα και σήμερα αριθμεί χιλιάδες προβολές και πάνω από 3.200 συνδρομητές. 

Τα βίντεο του φέρουν έναν αέρα μίας άλλης εποχής, διατηρώντας ωστόσο τη «φρεσκάδα» και όλα τα μοντέρνα στοιχεία που καθιστούν ελκυστικό ένα κανάλι στο YouTube, ενώ ο ίδιος ανεβάζει ανά τακτά διαστήματα νέο υλικό, παρουσιάζοντας προϊόντα που σχετίζονται με το λεγόμενο «παραδοσιακό» ξύρισμα και δίνει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές στους διαδικτυακούς τηλεθεατές του. 

Ο ίδιος μίλησε στο XanthiNea.gr για το πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα κανάλι και πως έφτασε σήμερα να τον παρακολουθούν χρήστες του διαδικτύου από την Αγγλία, την Κύπρο, την Γερμανία, την Ιταλία και αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης.




Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις ένα κανάλι για το παραδοσιακό ξύρισμα; Τι ήταν αυτό που σου έδωσε το έναυσμα;

«Η επαφή μου με το παραδοσιακό ξύρισμα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 όταν υπηρετούσα στον στρατό. Παλαιότερα χρησιμοποιούσα τα πολυλέπιδα ξυραφάκια που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ χωρίς, ωστόσο, να παίρνω καλά αποτελέσματα. Στον στρατό, όμως, το ξύρισμα είναι καθημερινό και αναγκαίο για όλη την διάρκεια της θητείας. Έτσι, έψαξα να βρω ένα τρόπο να αλλάξω αυτή την «αγγαρεία» και να την κάνω όσο το δυνατόν καλύτερη. Αρχικά ξεκίνησα να ψάχνω προϊόντα που θα με βοηθούσαν να μειώσω τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς από το ξύρισμα. Κατά την αναζήτηση τέτοιων προϊόντων στο ιντερνέτ βρήκα κάποια καταστήματα  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν τέτοιου είδους προϊόντα και θα με εισαγάγουν σε αυτό το νέο είδους ξυρίσματος. Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψα το παραδοσιακό ξύρισμα και μετά από λίγο ψάξιμο στο Youtube και σε ελληνικά και ξένα forum σχετικά με αυτό δεν άργησα να παραγγείλω την πρώτη μου «συλλογή» με τέτοια προϊόντα, μηχανή ασφαλείας, λεπίδες διπλής αιχμής, πινέλο και σαπούνι ξυρίσματος.  

Δεν υπήρχε κανένα ελληνικό κανάλι στο Youtube με παρουσιάσεις προϊόντων, tips και συμβουλές σχετικά με το παραδοσιακό ξύρισμα. Τότε μου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσω το δικό μου κανάλι σχετικά με αυτή την θεματολογία για να καλύψω το «κενό» που υπήρχε στο ελληνικό Youtube. Αρχικά έκανα παρουσιάσεις στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα με προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και με ό,τι άλλο εξοπλισμό μπορούσα να βρω στην ελληνική αγορά. Στην συνέχεια, όμως, άνοιξαν περισσότερα ελληνικά καταστήματα σχετικά με το παραδοσιακό ξύρισμα και τα βίντεο μου από τότε και στο εξής είναι, κυρίως, στην ελληνική γλώσσα». 


Με πιο κριτήριο επιλέγεις τα προϊόντα που θα παρουσιάσεις; 

«Τα προϊόντα που επιλέγω να παρουσιάσω στο κανάλι μου είναι ό,τι μου κινεί το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου το παραδοσιακό ξύρισμα έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Κυκλοφορούν συνεχώς νέα προϊόντα, όπως σαπούνια ξυρίσματος, πινέλα και μηχανές ασφαλείας. Οπότε υπάρχει πολύ μεγάλη πληθώρα προϊόντων για παρουσίαση. Ακόμη, όσοι ασχολούμαστε με το παραδοσιακό ξύρισμα έχουμε το «μικρόβιο» των δοκιμών και δεν μπορούμε να μην πειραματιζόμαστε με τα νέα προϊόντα που λανσάρουν οι εταιρίες. 

Τα περισσότερα προϊόντα που παρουσιάζω τα δοκιμάζω πρώτα για να ξέρω τι απόδοση έχουν και ποια χαρακτηριστικά τους να τονίσω κατά την παρουσίαση στο κανάλι μου. Αλλά, κάποια τα δοκιμάζω για πρώτη φορά ενώ τραβάω βίντεο, για να δουν και οι θεατές τις αντιδράσεις μου και τα σχόλια που κάνω».  


Ποιες είναι οι αντιδράσεις των χρηστών του YouTube που σε παρακολουθούν; Από ποιες χώρες έχεις τους περισσότερους συνδρομητές;

«Όταν ξεκίνησα το κανάλι στο Youtube και ανέβασα τα πρώτα βίντεο η ανταπόκριση από τους χρήστες δεν ήταν μεγάλη. Με τον καιρό, όμως, οι θεατές και οι συνδρομητές αυξήθηκαν. Τα σχόλια που λαμβάνω είναι πολύ ενθαρρυντικά και φαίνεται πως βοηθάω πολλούς χρήστες με τις παρουσιάσεις των προϊόντων που κάνω. Επίσης, με προσεγγίζουν πολλοί στο Instagram ή στα σχόλια του Youtube και με ρωτάνε συμβουλές για διάφορα προϊόντα ή τι εξοπλισμό να πάρουν για να ξεκινήσουν το χόμπι του παραδοσιακού ξυρίσματος. Με παρακολουθούν κυρίως από Ελλάδα, αλλά έχω θεατές που είναι στην Αμερική, στην Αγγλία, στην Κύπρο, στην Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης». 




Χρησιμοποιείς επαγγελματικό εξοπλισμό για τα βίντεο σου; Πόσο χρόνο αφιερώνεις για την παραγωγή; 

«Όταν ξεκίνησα το κανάλι δεν είχα επαγγελματικό εξοπλισμό, ούτε κάποιο στούντιο. Δεν ήξερα αν θα μου άρεσε αυτό το νέο μου εγχείρημα, οπότε δεν επένδυσα πολλά λεφτά σε αυτό. Στην συνέχεια, όμως, όταν έβλεπα ότι οι συνδρομητές και οι θεατές μου αυξάνονται και μου αρέσει αυτή η αλληλεπίδραση που έχω με τα βίντεο αγόρασα μια επαγγελματική action camera για να έχω καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας. Βελτίωσα, επίσης, το μπάνιο μου για να είναι πιο λειτουργικό και να μπορώ να γυρίζω με μεγαλύτερη ευκολία τα βίντεο μου. Στο άμεσο μέλλον θα ήθελα να διακοσμήσω περισσότερο τον χώρο μου, για να είναι πιο όμορφος και να είναι πιο ταιριαστός με την θεματολογία του καναλιού μου». 


Έλκεις την καταγωγή σου από την Ξάνθη, ωστόσο τώρα ζεις αλλού. Πιστεύεις ότι αν ζούσες εδώ θα είχες τις ίδιες δυνατότητες για τις παραγωγές σου ή μια επαρχιακή πόλη θέτει “εμπόδια”; 

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όταν ξεκινάς αυτό το χόμπι είναι ότι δεν μπορείς να δοκιμάσεις τα διάφορα προϊόντα πριν τα αγοράσεις. Συνήθως κάνεις αυτό που λέμε εμείς «τυφλές» αγορές. Όταν ζούσα στην Ξάνθη, όπως συμβαίνει σε κάθε μικρή επαρχιακή πόλη, δεν μπορούσα να πάω σε κάποιο μαγαζί να δω προϊόντα παραδοσιακού ξυρίσματος. Η Ξάνθη δεν έχει κάποιο μαγαζί με τέτοια προϊόντα. Στην Θεσσαλονίκη, όμως, υπάρχουν 2-3 τέτοια μαγαζιά και μπορείς να πας σε αυτά να μυρίσεις τα σαπούνια και τα aftershave, να πιάσεις στα χέρια σου τις μηχανές ασφαλείας ή τα πινέλα ξυρίσματος. Μπορεί να μην τα δοκιμάζεις, αλλά και πάλι το ότι υπάρχουν φυσικά καταστήματα βοηθάει να μειώσεις τις «τυφλές» αγορές προϊόντων παραδοσιακού ξυρίσματος. Επίσης, μπορείς να μιλήσεις με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και να σε κατευθύνουν σε όποια αγορά σκέφτεσαι να κάνεις ή να λύσουν οποιαδήποτε απορία έχεις. Αυτό είναι πολύ θετικό και μπορείς να αποφύγεις αγορές προϊόντων που πιθανώς να μην σου αρέσουν ή να μην ταιριάζουν στο δικό σου τύπο δέρματος».




Αν σου ζητούσα να μας πεις ένα γρήγορο [και έξυπνο] tip για καλύτερο ξύρισμα τι θα διάλεγες;

«Αν μπορούσα να πω μια συμβουλή για καλύτερο ξύρισμα θα ήταν να μην βιάζονται όταν ξυρίζονται ή να πιέζουν με δύναμη το ξυραφάκι πάνω στο πρόσωπό τους. Καλό θα ήταν, επίσης, να προετοιμάζουν τα γένια τους βρέχοντάς τα με άφθονο ζεστό νερό ή να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο πριν το ξύρισμα. Έτσι, τα γένια τους θα μαλακώσουν και θα μπορούν να κάνουν ένα καλύτερο και πιο άνετο ξύρισμα. 

Ακόμα, θέλω να προτρέψω όσους είναι διστακτικοί με αυτό τον τρόπο ξυρίσματος και δεν ξέρουν αν θα τους αρέσει ή δεν θέλουν να επενδύσουν πολλά λεφτά στην αρχή να αγοράσουν ένα πινέλο ξυρίσματος και ένα παραδοσιακό σαπούνι ξυρίσματος. Τέτοια προϊόντα μπορείς να βρεις και σε καταστήματα με είδη προσωπικής περιποίησης στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις. Ένα πινέλο και ένα σαπούνι ξυρίσματος μπορούν να βρεθούν με λιγότερο από 20€ και τα δυο. Με αυτή την επένδυση θα δουν ότι το ξυραφάκι τους θα «γλιστράει» καλύτερα στο πρόσωπό τους και οι ερεθισμοί που προκαλούνται από το ξύρισμα θα μειωθούν αισθητά». 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα