Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Κομνηνά [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση

Τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Κομνηνά [ΒΙΝΤΕΟ]


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιαστήκαν το 1919 τίμησαν το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι στα Κομνηνά, στην ορεινή Ξάνθη. 

Με κεντρικό ομιλητή των γνωστό δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιαννίδη, που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, οι κάτοικοι του ορεινού οικισμού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού και απέδωσαν το δικό τους ηχηρό φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές των Ποντίων

Ο κύριος Κοντογιαννίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη μαρτυρική ζωή των Ποντίων, τους διωγμούς, τις εξορίες, τους βιασμούς γυναικών και στις εκτελέσεις νέων στα μαρτυρικά Αμελέ Ταμπουρού- τα τάγματα εργασίας, ενώ παρέθεσε και προσωπικά βιώματα από τη δική του οικογένεια και τις ιστορίες των προγόνων του. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει εμφατικά πως μέχρι και σήμερα η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγγνώμη για όλες αυτές τις σφαγές. 

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος στην ορεινή περιοχή, αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις για τη διεθνή αναγνώριση όλων των εγκλημάτων πολέμου που έχει διατελέσει η Τουρκία ενώ παρέθεσε και κάποια παραδείγματα με «αστοχίες» των ελληνικών Αρχών στη διαχείριση του ζητήματος της Γενοκτονίας. 

«Πρέπει να πείσουμε τους ξένους λαούς για το δίκιο μας και να τους πούμε ότι εκτός από τον Χίτλερ, ένας άλλος Χασάπης των λαών ο Μουσταφά Κεμάλ εξολόθρευσε τους Χριστιανικούς λαούς της Μικράς Ασίας. Είναι αυτός που κάποιοι ανιστόρητοι ήθελαν να του στήσουν άγαλμα και να δώσουν το όνομά του σε κεντρική λεωφόρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν μία πρόταση που ξέφευγε από τα όρια της αφέλειας και άγγιζε τα όρια της προδοσίας. Και τέτοιοι αφελείς υπάρχουν δυστυχώς στην Ελλάδα αρκετοί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Κοντογιαννίδης. 

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως «λένε ότι πολλοί άνδρες ήρθαν από τον Πόντο εδώ χωρίς γυναίκες. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι γυναίκες αρνούνταν και δεν αποκάλυπταν που βρίσκονται οι άνδρες τους και τα παιδιά τους για να μην τα πάρουν οι Τούρκοι στα Τάγματα Εργασίας, που στην ουσία ήταν Τάγματα Θανάτου από τα οποία δεν θα γύριζαν ποτέ ή θα γύριζαν σακατεμένοι. Οι άμοιρες αυτές γυναίκες πλήρωναν με τη ζωή τους την άρνησή τους να καταδώσουν. Να προδώσουν τους άνδρες τους». 


Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα