Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυτός είναι ο λόγος που τα ενήλικα φλαμίνγκο είναι ροζ

Κοινοποίηση

Αυτός είναι ο λόγος που τα ενήλικα φλαμίνγκο είναι ροζ

Η επιστήμη δίνει απάντηση και σε αυτήν την απορία

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα φλαμίνγκο είναι ροζ; Λυπούμαστε που καταρρίπτουμε αυτήν την ιδέα τόσο σύντομα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό το χρώμα. Τουλάχιστον, όχι κατά τη γέννηση τους.

Όπως φαίνεται στο Life In Colour του BBC, τα νεαρά φλαμίνγκο έχουν ένα γκρι/λευκό χρώμα στα φτερά τους και φαίνεται ότι αναπτύσσουν τη ροζ απόχρωση τους μόνο αφού αρχίσουν να τρέφονται με γαρίδες και φύκια, μια διατροφή που πιθανότατα θα σκότωνε άλλα ζώα.



«Τα φλαμίνγκο τείνουν να ζουν σε αφιλόξενους, σχετικά απομακρυσμένους υγροτόπους, όπως οι λίμνες. Μάλιστα, το pH από κάποιες τέτοιες περιοχές, είναι τόσο όξινο που θα μπορούσε να κάψει την ανθρώπινη σάρκα. Μέσα σε αυτά τα νερό, ωστόσο, υπάρχει ένας αναξιοποίητος πόρος τροφής όπως τα οστρακοειδή, τα κυανοβακτήρια και τα φύκια. Όλα αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα για πολλά άλλα ζώα, καθώς περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή», εξηγεί ο Δρ Paul Rose, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Πώς μπορούν όμως τα φλαμίνγκο να τρώνε αυτές τις τροφές χωρίς να κινδυνέψει η υγεία τους σοβαρά; Χάρη στον ιδιαίτερο μεταβολισμό τους, τα πουλιά αυτά είναι σε θέση να επεξεργάζονται τις εν λόγω επιβλαβείς χημικές ουσίες στο συκώτι τους, διασπώντας τις σε λειτουργικά συστατικά και χρωστικές οσίες.

Αυτές οι χρωστικές είναι που τελικά “λεκιάζουν” τα φτερά ενός φλαμίνγκο, όμως δεν είναι μόνο αυτά που αλλάζουν απόχρωση. «Το δέρμα, οι βλεννογόνοι, οι κρόκοι των αυγών και ακόμη και το λίπος τους είναι όλα ροζ, αλλά και παρόμοια χρώματα όπως το πορτοκαλί», λέει ο Rose.



Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο λειτουργεί μόνο με ροζ χρωστικές ουσίες, δηλαδή δεν μπορεί ένα φλαμίνγκο να γίνει μπλε ή πράσινο αν αλλάξει τα συστατικά της διατροφής του.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ τα φλαμίνγκο είναι ροζ, κυρίως λόγω ως αποτέλεσμα της διατροφής τους, το χρώμα τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά την περίοδο ζευγαρώματος. «Όσο πιο ροζ είναι ένα φλαμίνγκο, τόσο πιο υγιές και δυνατό είναι. Αυτό λειτουργεί σαν μια άμεση αντανάκλαση του πόσο καλό είναι στην αναζήτηση τροφής. Και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να προσελκύσει έναν σύντροφο για ζευγάρωμα», λέει ο Rose.

Πηγή: e-daily.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα