Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυξημένη ετοιμότητα για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Κοινοποίηση

Αυξημένη ετοιμότητα για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Αποφασισμένη να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης της έντασης που στήνει η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι η ελληνική πλευρά.

Παρακολουθεί με ψυχραιμία και απαντά πάντα μέσω της διπλωματικής οδού, αναδεικνύοντας το παράλογο και ανιστόρητο των διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας σε συμμάχους και εταίρους και η έκθεση των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας με συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα, όπως για παράδειγμα ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” αλλά και οι 16 χάρτες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.



Την ίδια ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για απάντηση στο πεδίο, αν χρειαστεί. Ο Ερντογάν συνέχισε πάντως χτες τις προκλήσεις μιλώντας για «δικαιώματα» που η Ελλάδα καταπατά, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες «ληστές».

Γιατί «βρυχάται» ο Ερντογάν;

Όσο ο Ερντογάν “κατρακυλά” στις δημοσκοπήσεις και νιώθει τον φόβο της ήττας στις επικείμενες εκλογές, μετά από 20 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, τόσο θα “βρυχάται” εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Οι απειλές του ότι θα βγάλει και τέταρτο γεωτρύπανο για έρευνες – μάλιστα αποκάλυψε ότι θα φέρει το όνομα «Αμπντούλ Χαμίντ», του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας – είναι μία ακόμη ψηφίδα στο “μωσαϊκό” των προκλήσεων που επεξεργάζεται για την περιοχή μας.

Τα δύο σενάρια για τις κινήσεις Ερντογάν ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διπλωματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το σενάριο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις δύο κρίσιμες συνόδους, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 -24 Ιουνίου και του ΝΑΤΟ στις 28-30 αντίστοιχα, να επιχειρήσει να δημιουργήσει κάποια εστία έντασης.



Ένα από τα πολλά σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι να επιχειρήσει την ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης. Μια εξέλιξη που η Αθήνα ξορκίζει αλλά ο κίνδυνος μιας τέτοιας κλιμάκωσης δεν μοιάζει απίθανος. Και πάντα αυτό που δημιουργεί τεράστια ανησυχία είναι ο… κίνδυνος ατυχήματος, συνέπεια των προκλήσεων της ‘Αγκυρας.

Την ίδια ώρα άλλοι διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα κλιμακώνει μεν την ακραία ρητορική του αλλά δεν προβεί σε κινήσεις που θα τον “περιθωριοποιήσουν” εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Εφόσον προσβλέπει σε παζάρι με τους συμμάχους, και κυρίως με τις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι τουλάχιστον ως τότε δεν θα προβεί σε ακρότητες επί του πεδίου.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα επιμείνει να “επικοινωνεί” διεθνώς τις παράλογες θέσεις του με τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών, με το πρόσχημα της στρατικοποίησης τους, ενώ δεν αποκλείουν να εκθέσει τις διεκδικήσεις του και στον ΟΗΕ με νέα επιστολή μέσα στο καλοκαίρι.

Το βλέμμα της Αθήνας είναι πάντα στραμμένο και στη στεριά, και σε τυχόν νέα υβριδική επιχείρηση στον “Έβρο, με “όπλο” του τους μετανάστες.



Διπλωματικός “μαραθώνιος” του Πρωθυπουργού

Η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο και προετοιμάζει προσεκτικά τις κινήσεις της. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λευκωσία για συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουν τα βήματα τους, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε..

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται και για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τους κινδύνους αστάθειας που δημιουργεί η Τουρκία με τις προκλήσεις της στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της ίδιας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.

Πηγή: Newsit.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα