Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Από τα στέκια της Ξάνθης στο ρετιρέ της Χαριλάου Τρικούπη

Κοινοποίηση

Από τα στέκια της Ξάνθης στο ρετιρέ της Χαριλάου Τρικούπη

Το βράδυ της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν ο άνθρωπος που συνόδευσε τον νέο αρχηγό από το προεκλογικό «στρατηγείο» της Ιπποκράτους στη Χαριλάου Τρικούπη για την πανηγυρική του δήλωση. Εξι μήνες μετά, ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα -του Νο 2 της Χαριλάου Τρικούπη- έχοντας ήδη πάρει τις ψήφους ενός στους δύο συνέδρους. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Δεν είναι άλλωστε ο τύπος που του αρέσει η δημοσιότητα – παρότι δημοφιλής στις κομματικές οργανώσεις από τα φοιτητικά του χρόνια.



Ηταν επίλεκτο μέλος της παρέας της «ηρωικής Ξάνθης», όπως αποκαλούν την πόλη της Θράκης οι «ΠΑΣΠίτες» της εποχής Ανδρουλάκη. Εκείνη η παρέα της ΠΑΣΠ κατάφερε να αποκτήσει γρήγορα «πράσινα» δίκτυα και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Σήμερα, αρκετά από εκείνα τα στελέχη είναι στο επιτελείο του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπουν την επαγγελματική τους δράση, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μοναχοπαίδι και μόλις 36 χρόνων. Είναι «παιδί της Αλλαγής». Γεννήθηκε το 1986 και τελείωσε το Λύκειο στην Παραμυθιά – μια κωμόπολη κρεμασμένη σε μια πλαγιά της Θεσπρωτίας, της φτωχότερης Περιφέρειας της Ευρώπης, σε ένα σπίτι Πασόκων.

Η «ηρωική Ξάνθη»

Ο 67χρονος πατέρας του Βασίλης, καθηγητής Μαθηματικών κοντά στη σύνταξη, ήταν ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία και διετέλεσε επί Γιώργου Παπανδρέου γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου. Η μητέρα του Γεωργία δούλεψε ως τραπεζικός υπάλληλος στην Παραμυθιά. Ο ίδιος εγκατέλειψε το πατρικό όταν πέρασε στο Δημοκρίτειο, στους Μηχανολόγους-Μηχανικούς Ξάνθης.

Πρωτοετής στην Ξάνθη, μπαίνει στα ενδότερα της ΠΑΣΠ όταν γνωρίζει τον Νίκο Μήλη -σήμερα στέλεχος της διοίκησης του ΤΕΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που επιστρέφει συχνά από την Αθήνα στα φοιτητικά στέκια της πόλης, παρότι είχε ήδη τελειώσει τις σπουδές του και είχε πάρει το πρώτο μεταπτυχιακό. Στη στενή παρέα, άλλοι δύο κοινοί τους φίλοι-«σύντροφοι» στην ΠΑΣΠ, ο Γιάννης Παπάζογλου, πολιτικός μηχανικός που συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Ελβετία, και ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος, «γείτονας» τότε στην οργάνωση της Νομικής Κομοτηνής, στέλεχος της διοίκησης του ΔΣΑ και του ΠΑΣΟΚ σήμερα.



Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει σε στέλεχος που τον ρώτησε ποιος είναι ο πιο έμπιστός του, ότι «ο Ανδρέας ξέρει τα πάντα». Στο Συνέδριο του 2013 επί Ευάγγελου Βενιζέλου, εκλέγεται πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή ο Ανδρουλάκης και δεύτερος ο Σπυρόπουλος στα 27 του χρόνια: από τότε αρχίζουν να μιλούν στη Χαριλάου Τρικούπη για μια «σκληρή» οργανωτική ομάδα με ικανότητες, που δίνει μάχες και τις κερδίζει.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Το 2015, το ΠΑΣΟΚ έχει εκλογικά καταρρεύσει. Ο Ανδρουλάκης παραμένει στο κόμμα, εκλέγεται γραμματέας και ο Σπυρόπουλος «σαρώνει» ξανά στις κάλπες και μπαίνει για πρώτη φορά στο Πολιτικό Συμβούλιο. Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, ο Ανδρουλάκης παίρνει την απόφαση να διεκδικήσει για πρώτη φορά την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και άλλους οκτώ υποψηφίους. Με επικεφαλής της εκστρατείας του τον Σπυρόπουλο διαψεύδει τα προγνωστικά και μπαίνει στον β’ γύρο. Χάνει τη μάχη και επιστρέφει στη Ευρωβουλή διεκδικώντας μια νέα θητεία το 2019.

Ο Σπυρόπουλος μένει πίσω στην Αθήνα, δεν τον ακολουθεί στο γραφείο του στις Βρυξέλλες – προσπαθεί να σταθεί επαγγελματικά στα πόδια του. Την ίδια περίοδο σιγοβράζει η κόντρα των «Ανδρουλακικών» με τους «Γεννηματικούς». Μοιράζει τον χρόνο του σε καθημερινή βάση εκπροσωπώντας τον Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη και δουλεύοντας παράλληλα στην εταιρεία που έχει ανοίξει με τον φίλο του, τοπογράφο και συντοπίτη του από την Παραμυθιά, Γρηγόρη Ράμμο. Η Human Networks ήρθε μετά το μεταπτυχιακό του στο Μετσόβιο. Πρόκειται για μια εταιρεία μελετών που συγκρότησε ένα δίκτυο πολιτικών μηχανικών σε κάθε νομό και ασχολείται με τις οπτικές ίνες και τα τεχνικά έργα.

Με ισχυρή άποψη



Ομολογεί ότι είναι «κλειστός χαρακτήρας» και ότι θέλει τον χρόνο του για να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Είναι όμως και «φωνακλάς» και ορμητικός, δεν αποφεύγει τις συγκρούσεις στην πορεία προς τον στόχο του. Οι άσπονδοι φίλοι του στα πασοκικά δρώμενα παρατηρούν ότι προτιμά να μη μιλά, αλλά να ακούει, όταν έχει τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι καλά γνωρίζοντες πάντως εξηγούν ότι «υπερασπίζεται σκληρά την άποψή του όταν διαφωνεί και δεν την κρύβει για να γίνει αρεστός στον αρχηγό». Μένει στο Νέο Ψυχικό, στην περιοχή Ελληνορώσων.

Η γειτονιά διαθέτει ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, όπου εξασκείται συχνά πυκνά με τον Ανδρουλάκη – λέγεται ότι οι τσακωμοί για τη νίκη είναι ατελείωτοι. Τα βράδια στην Αθήνα προτιμά τα εστιατόρια και τα μπαράκια στο Παγκράτι – τελευταίως έχει κάνει στέκι ένα μπαρ όπου συχνάζουν και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει ακράδαντα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στις προσεχείς εκλογές και γι’ αυτό έχει ως προτεραιότητα τη συγκρότηση ισχυρών και ανανεωμένων ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Συναντά διαρκώς εν δυνάμει υποψηφίους και λέγεται ότι έχει ήδη γράψει πολλά ονόματα στη λίστα για «σκανάρισμα». Θα είναι και εκείνος υποψήφιος, από τη στιγμή που το Συνέδριο έλαβε την απόφαση άρσης του ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του γραμματέα; Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ στοιχηματίζουν ότι θα ακολουθήσει και σε αυτό το πεδίο τα βήματα του Ανδρουλάκη: θα κατέβει στις ευρωεκλογές, έχοντας προηγουμένως δώσει μάχη για την ανατροπή των ποσοστών στις βουλευτικές εκλογές από τα ρετιρέ της Χαριλάου Τρικούπη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα