Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Μουσείο Αβδήρων

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Μουσείο Αβδήρων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει στην πανελλήνια δράση για την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή με ποικίλες προγραμματισμένες δράσεις. 

Η πρώτη από αυτές θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη, φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση εκδόσεων της Ξάνθης σχετικών με το θέμα των προσφύγων. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Χαιρετισμός: Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης. 

Παρουσίαση του πλαισίου της επετείου μνήμης: Αντιγόνη Αδαμίδου, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ξάνθης.  

Διάλεξη του Θανάση Μουσόπουλου (φιλόλογου – συγγραφέα – ποιητή), με τίτλο «Μικρασιατική Πληγή 1922: Ανάσες και Γραφές από την Ξάνθη του Χθες». H παρουσίαση του θέματος θα κινηθεί σε τρεις άξονες: α. αναφορά στα προσφυγικά ρεύματα στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αι., β. οι πρόσφυγες του 1922 στην Ξάνθη: Πορεία – Προβλήματα – Προσαρμογή και γ. μαρτυρίες και κείμενα Ξανθιωτών και Ξανθιωτισσών για τη Μικρασιατική Πληγή. 

Παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης από τον Τάσο Τεφρωνίδη (συλλέκτης – ερευνητής). Ο συλλέκτης παλαιών φωτογραφιών, στον οποίον οφείλεται η επιλογή και η σύνθεση της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Εγκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη το 1922», θα παρουσιάσει το περιεχόμενό της. 

Έκθεση βιβλίων & παρουσίαση της εκδοτικής δραστηριότητας με θέμα την Προσφυγιά του 1922 στην Ξάνθη: Θανάσης Μουσόπουλος.   

Κλείσιμο εκδήλωσης: Κωνσταντίνα Καλλιντζή.

Η μουσική επένδυση της εκδήλωσης οφείλεται στον φιλόμουσο Θανάση Μπακαλίδη.  

Η Φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει στον χώρο του μουσείου μέχρι τις 31-10-2022. 

Η πύλη θα ανοίξει για το κοινό από τις 20:30.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال