Γιατί τρώτε περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε τα social media

Γιατί τρώτε περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε τα social media

Μήπως πιάνετε τον εαυτό σας να τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο όταν κάνετε scroll στο διαδίκτυο; Σκέφτεστε συνεχώς το φαγητό χωρίς προφανή λόγο; Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να έχει σχέση με τις συνήθειές σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook, το Instagram και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφική συμπεριφορά, σύμφωνα με κλινική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite. Το διαδίκτυο κατακλύζεται από φωτογραφίες φαγητού, βίντεο μαγειρικής και συνταγές, αφήνοντάς μας λαχτάρα για περισσότερα,διαβάζουμε στο newsbeast.gr.

Ο απροσδόκητος λόγος που μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε τα social media

«Το πρόβλημα με τις φωτογραφίες είναι ότι ο εγκέφαλος θα δοκιμάσει και λίγο το φαγητό όταν βλέπει μια φωτογραφία», δήλωσε ο μηχανικός μενού Gregg Rapp στο BBC Future. «Το μυαλό μας βρίσκει την πρωτεΐνη σε κίνηση -τυρί που στάζει και κρόκος που στάζει, πολύ ελκυστική», εξήγησε ο Charles Spence, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας. Οι Rapp και Spence μίλησαν για ψηφιακά μενού και άλλες τακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, αλλά πολλά από όσα λένε ισχύουν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαφημιστές, οι food bloggers και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και να αυξήσουν τις πωλήσεις. Οι τελευταίες τάσεις στα τρόφιμα στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες παίζουν, επίσης, ρόλο.

Οι άνθρωποι τείνουν, επίσης, να μιμούνται τους άλλους, υποδηλώνει μελέτη του 2021 που παρουσιάζεται στο PLoS One. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «συμπεριφορική μίμηση» και μπορεί να εξηγήσει γιατί τρώμε περισσότερο ή λιγότερο ή γιατί προτιμάμε ορισμένα τρόφιμα από άλλα, ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να αρχίσετε να τρώτε fast food αν οι φίλοι σας στο Facebook ή στο Twitter μοιράζονται φωτογραφίες τους να τρώνε πίτσα και πατάτες τηγανητές.

Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την όρεξη και τις επιλογές τροφίμων

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας με περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι νομίζετε. Μια μελέτη του 2020 δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά τρόφιμα ή να τσιμπολογούν πρόχειρο φαγητό με βάση το τι πιστεύουν ότι θα έκαναν οι συνομήλικοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει το περιοδικό Appetite. Για παράδειγμα, τα άτομα που πίστευαν ότι οι φίλοι τους είχαν υγιεινή διατροφή ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά και τις προτιμήσεις τροφίμων, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να φάτε υπερβολικά αν συνεχίσετε να χαζεύετε το newsfeed σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν τρώτε βλέποντας τηλεόραση, εξηγεί η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να βλάψει την υγεία σας. Οι διαφημίσεις τροφίμων που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Όπως αποδεικνύεται, τα παιδιά που εκτίθενται σε διαδικτυακές διαφημίσεις για πρόχειρο φαγητό και αναψυκτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν να τρώνε υπερβολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του 2016 που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال