Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γλυκά για διαβητικούς – Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα

Κοινοποίηση

Γλυκά για διαβητικούς - Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα


Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα*

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολύ συχνό μεταβολικό νόσημα τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στο σακχαρώδη διαβήτη, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη και σε πολλές περιπτώσεις  χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό.

Για να δούμε πόσοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη υπάρχουν 

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ Ι γνωστός και ως νεανικός ή παιδικός διαβήτης

Είναι  ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης . Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΙΙ

Είναι μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της ,δηλαδή  ινσουλινοαντοχή. 

Και τέλος ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διατροφή και Σακχαρώδης διαβήτης 

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην ρύθμιση του διαβήτη ρυθμίζοντας τον κύκλο της γλυκόζης. Για αυτό αποφεύγουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό αλεύρι ,επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη) οι οποίες προκαλούν μεγάλη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα .

Άραγε αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να τρώτε γλυκά ; θα πρέπει να ακολουθήσετε μία ζωή διατροφή αυστηρή και βαρετή;

Η απάντηση φυσικά είναι όχι ! Ένας διαβητικός θα πρέπει να ακολουθήσει μία διατροφή όπως αυτήν που θα ακολουθούσε ένας άνθρωπος που θέλει να χάσει κιλά και να βελτιώσει την υγεία του.

Δηλαδή:

Να προτιμάτε τροφές με χαμηλό γλυκημικό δείκτη ,όπως δημητριακά ολικής , ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι  κ.α

Να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά  εποχής 

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός, γαύρος , μπακαλιάρος) και φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων (π.χ. καρύδια, λιναρόσπορο) 

Αποφύγετε την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε επεξεργασμένες τροφές όπως τηγανητά τρόφιμα, πατατάκια, σοκολάτες κ.α

Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών . 

Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνες C και E, σελήνιο, χρώμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο

Και φυσικά δεν ξεχνάμε τον συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης .

Η αίσθηση πως απαγορεύεται η κατανάλωση κάποιων τροφών σας κάνει να νιώσετε πίεση και στέρηση και να λαχταράτε ακόμα πιο πολύ αυτές τις τροφές  και επειδή τα γλυκά αρέσουν σχεδόν σε όλους σας έχω παρακάτω κάποια γλυκά τα οποία ταυτόχρονα είναι και γεύμα, δηλαδή σας παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά χωρίς να ανεβάσουν απότομα την γλυκόζη στο αίμα και τρώγονται αντί γεύματος πχ απογευματινού όπου συνήθως εκεί οι περισσότεροι αναζητούν το γλυκό . 

Παγωτό από φυστικοβούτυρο και μπανάνα 

Βάζετε στην κατάψυξη την μπανάνα για 2 ώρες ,ύστερα την πολτοποιείται στο μίξερ μέχρι γίνει κρεμώδης. Την βάζετε στο μπολ και την αναμειγνύετε με 3 κ.γλυκού φυστικοβούτυρο και είναι έτοιμο ! εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 10 γρ σοκολάτα υγείας 

Κατίκι δομοκού με μέλι και καρύδια 

Σε μικρό μπόλ προσθέτετε 1 κ.σούπας κατίκι δομοκού +1κ.γλυκού καλό μέλι + 1-2 κ. σούπας  καρύδια και λίγη κανέλα Κεϋλάνης 

Θεϊκό γλυκό 

Σε ένα μπόλ βάζετε 3κ.γλυκού Αμυγδαλοβούτυρο και προσθέτετε πολτός από μισό φρέσκου μήλου (πολτοποιημένο στο μίξερ) ή φρούτα του δάσους +1κ.γλυκού καλό μέλι +

1-2 μπισκότα ολικής τριμμένα χωρίς ζάχαρη και το γλυκό είναι έτοιμο !

Τρουφάκια με άποψη 

Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζετε 200 γραμμάρια φουντουκοβούτυρο, 1-2 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη ,όσο θέλετε ινδοκάρυδο ,1 κουταλιά της σούπας μέλι  και απλά ανακατεύετε όλα τα υλικά και πλάθετε σε μπαλάκια.

Μπορείτε να τα πασπαλίζετε με ινδοκάρυδο ή τρούφα μαύρης σοκολάτας και τα αφήνετε στο ψυγείο. Κάθε ώρα που περνάει όλο και πιο νόστιμα γίνονται. Για πιο σοκολατένια γεύση μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη σοκολάτα υγείας με  99% κακάο και στέβια και να αλλάξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας τις αναλογίες των υλικών. 

Απολαυστικό γιαούρτι 

Σε ένα κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι βάζετε 1κ.γ ταχίνι ολικής , 1κ.γ καλό μέλι ,10 κεράσια ή μια χούφτα φρούτα του δάσους ,7 αμύγδαλα ή 5 καρύδια και λίγη κανέλα Κεϋλάνης.

*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Σουζάνα Ριζγκάλα γεννήθηκε στην Ιορδανία . Από τα εφηβικά της χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα .

Είναι Διαιτολόγος -Διατροφολόγος , Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία σε ενήλικες και παιδιά [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Ως Διαιτολόγος που ανήκει στην οικογένεια του ΚΕΑΔΔ εκπαιδεύεται συνέχεια σε θέματα Υγείας και Διατροφής.

Είναι αρθρογράφος στο Διαδικτυακό παιδαγωγικό περιοδικό για παιδαγωγούς και γονείς παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας https://ekpaideutikomelani.blog/  ,στο  XanthiNea.gr και στο www.diatrofi.gr

Διατηρεί διαιτολογικό online γραφείο

Περιοχή: Ξάνθη

ΤΚ:67100

Κινητό: 6987661809

Email: souzanarizgkala@gmail.com 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα