Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης

Κοινοποίηση

Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα Αγίου Νικολάου, Ηρακλείου, Ξάνθης

Τι αναφέρεται στη σημερινή ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα καταγράφεται την εβδομάδα από τις 13 έως τις 19 Ιουνίου. Η μεγαλύτερη αφορά τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο, ενώ ψηλά είναι Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη.

Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής:  



Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 6 έως 12 Ιουνίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση σε 1 περιοχή και σταθεροποίηση σε ακόμη μία.

Καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

Οριακή ήταν η αυξητική τάση στον Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%).



Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-33%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%).

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα