Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Μετρούν πληγές οι αγρότες στην Ξάνθη από την κακοκαιρία

Κοινοποίηση

Μετρούν πληγές οι αγρότες στην Ξάνθη από την κακοκαιρία

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Μεγάλο είναι το πλήγμα που υπέστησαν οι αγρότες στην Ξάνθη από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή την περασμένη Παρασκευή.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Genesis είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προσθέτοντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στους παραγωγούς της Ξάνθης. 

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται σε περιοχές όπως η Ηλιόπετρα, ο Κύρνος, η Κρεμαστή και η Κεντητή, όπου χιλιάδες στρέμματα γης παραμένουν μέχρι και σήμερα σκεπασμένα από το νερό, ενώ δεν είναι λίγοι οι αγρότες που επιχειρούν με δικά του μέσα να προχωρήσουν στην άντληση των υδάτων και να «ελαφρύνουν» όσο μπορούν τις καλλιέργειες τους. 



«Έχουμε μεγάλα προβλήματα, υπάρχουν περιοχές που ακόμη και σήμερα, τόσα 24ωρα μετά, έχουν νερό. Εκεί περιμένουμε να τραβήξει η Γη το νερό και να μπορέσουμε να δούμε το μέγεθος της ζημιάς που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία» εξηγεί ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης. «Είναι μία εποχή που όλα τα φυτά έχουν σπαρθεί. Και τα βαμβάκια και τα κηπευτικά όλα ήταν μέσα στο χωράφι και ήρθε η βροχή και τα χτύπησε. Η καταιγίδα επηρεάζει τόσο το μικρά φυτά όσο και τα μεγαλύτερα όπως ο ηλίανθος. Είναι μία καλλιέργεια που το πολύ νερό μπορεί να την καταστρέψει». 

Μάλιστα οι αγρότες επισημαίνουν πως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν φέτος και τις ανατιμήσεις που πλήττουν βάναυσα στον πρωτογενή τομέα, εάν δεν αποζημιωθούν άμεσα αλλά και αντικειμενικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν καταστροφικό για την τσέπη τους χειμώνα. 



«Είπαν ότι θα έρθει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το ζητούμενο είναι να γίνουν οι εκτιμήσεις γρήγορα και εξίσου γρήγορα να γίνει και η πληρωμή. Φέτος είναι μία ιδιαίτερα χρονικά, καλλιεργούμε με ένα τεράστιο κόστος παραγωγής, που είναι απλησίαστο. Είναι επιτατική η ανάγκη να δοθούν οι αποζημιώσεις γρήγορα και οι εκτιμήσεις να είναι αντικειμενικές με βάση τις συνθήκες που επικρατούν» εξηγεί ο κύριος Δαλάτσης, τονίζοντας πως οι αγρότες δεν ζητάνε ελεημοσύνη μίας και τα χρήματα που παίρνουν ως αποζημίωση τα καταβάλλουν ως μέρος της εισφοράς τους στο ασφαλιστικό ταμείο τους. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα