Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ούτε πολιτική, ούτε προστασία – Ανέτοιμοι σε όλα

Κοινοποίηση

Ούτε πολιτική, ούτε προστασία - Ανέτοιμοι σε όλα

Το ότι τα τελευταία χρόνια η Ξάνθη έχει μπει στον «αυτόματο πιλότο» σε πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο, με ολέθριες για την τοπική οικονομία και κοινωνία επιπτώσεις, δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. Τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας άλλωστε αποτέλεσαν «βούτυρο στο ψωμί» της ανεπάρκειας ορισμένων, οι οποίοι έσπευσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν την απουσία έργων και ουσιαστικών παρεμβάσεων. 



Ωστόσο, η καθημερινότητα στην Ξάνθη έχει μετατραπεί σε ένα μαρτύριο για τους κατοίκους και αυτό δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε αστείο. Ως κύριο πρόβλημα ξεχωρίζει φυσικά η άθλια εικόνα του οδικού δικτύου. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά, υπάρχουν λακκούβες, πρόχειρα μπαλώματα αλλά και οι εργασίες για την τοποθέτηση φυσικού αερίου οι οποίες ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες αφήνοντας μόνο τρύπες πίσω τους. 

Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ξάνθη επανέφερε στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου με τρόπο βάρβαρο, έντονο και δραματικό, τον προβληματισμό για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Διότι μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Ιούνιο του 2022, οι δρόμοι ωστόσο θυμίζουν την εικόνα μίας άλλης εποχής, αρκετά υποβαθμισμένης και απαρχαιωμένης. 

Δεκάδες πολίτες υπέστησαν φθορές και ζημιές εκατοντάδων ευρώ, όταν σκάλωσαν με τα οχήματά τους μέσα σε τρύπες ή εξετράπησαν της πορείας τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ακόμη και η σωματική ακεραιότητά τους.

Μία ημέρα πριν την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων – στην Ξάνθη είναι γεγονός ότι σημειώθηκε μία από τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την χώρα – οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας στα κινητά τους. 



Απορεί λοιπόν κανείς αν αυτό το μήνυμα έφτασε μόνο στους κατοίκους, οι οποίοι για άλλη μια φορά κλήθηκαν να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, που εύγλωττα έχει βαπτιστεί ως ατομική ευθύνη, ή το έλαβαν και οι αρμόδιοι για την προστασία των κατοίκων αυτής της πόλης. 

Ποιος φέρει την ευθύνη για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο; Για την έγκαιρη αντιμετώπιση κακοτεχνιών; Για την μη ορθή ολοκλήρωση ενός δημόσιου έργου; Για την μη σωστή επίβλεψη εργασιών που έχουν ανατεθεί από το δημόσιο σε ιδιώτη; Για τον καθαρισμό των φρεατίων; Για την έγκαιρη διακοπή κυκλοφορίας; 

Μήπως το μήνυμα που καταφτάνει από το 112 εν είδει συναγερμού θα έπρεπε πρώτα να απευθύνεται στην ίδια την Πολιτική Προστασία; Στις Αρχές και τους άρχοντες που διοικούν αυτόν τον τόπο;

Και φυσικά ακόμη και εάν κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και μήνες;  

Υπάρχει κάποιος που ζει στην Ξάνθη και χρησιμοποιεί τους δρόμους της πόλης και δεν γνώριζε πριν χτυπήσει την πόρτα μας η Genesis ότι οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση; Εκτός αν κάποιοι ζουν σε μία παράλληλη διάσταση όπου η Ξάνθη πρωταγωνιστεί μετά από τις παρεμβάσεις τους σε όλους τους τομείς ή εάν κάποιοι μετακινούνται με αεροπλάνο, ελικόπτερο ή διαστημόπλοιο από και προς τη δουλειά τους και κοιτούν αφ’ υψηλού τους ποπολάρους που κάθε πέντε λεπτά πέφτουν και σε μία νέα τρύπα.  

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα