Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πώς να μειώσετε τις επιπτώσεις της καφεΐνης όταν έχετε πιει πάρα πολύ

Κοινοποίηση

Πώς να μειώσετε τις επιπτώσεις της καφεΐνης όταν έχετε πιει πάρα πολύ


Ποια η διάρκεια ζωής της στον οργανισμό – Πού αλλού εκτός από τον καφέ συναντάται

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση καφεΐνη είναι υπερβολική; Για τους ενήλικες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά να περιορίζετε τον εαυτό σας στα 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να πίνουν καφέ όλο το εικοσιτετράωρο και να αισθάνονται απολύτως καλά, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν νευρικότητα, άγχος ή πονοκεφάλους μετά από λίγες μόνο γουλιές.

Ένα φλιτζάνι καφέ των 220 γραμμαρίων έχει περίπου 80 έως 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας μπορεί να πίνει με ασφάλεια τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με τον FDA. Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί, επίσης, να βρεθεί στο πράσινο τσάι, στη σόδα, στα ενεργειακά ποτά, στη σοκοάτα και σε ορισμένα φάρμακα.

Πώς επηρεάζει η καφεΐνη την υγεία

Αυτό το φυσικό διεγερτικό μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την αντοχή σας, να βελτιώσει την πνευματική εστίαση και να μειώσει τη φλεγμονή, σημειώνει η Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις καρδιακές παθήσεις, την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.

Ωστόσο, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σας, οδηγώντας σε αϋπνία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ταχυπαλμία. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι για άτομα με αγχώδεις διαταραχές, καρδιαγγειακά προβλήματα ή υπέρταση, προειδοποιεί η Cleveland Clinic.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τις παρενέργειες της καφεΐνης και να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας. Αυτό το διεγερτικό έχει χρόνο ημιζωής περίπου πέντε ώρες, που σημαίνει ότι φεύγει από τον οργανισμό σας μέσα σε 10 ώρες περίπου, εξηγεί η Cleveland Clinic. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε στο μεσοδιάστημα;

Τι να κάνετε όταν έχετε πιει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης

Είναι εύκολο να το παρακάνεις με την καφεΐνη όταν πνίγεσαι στη δουλειά. Πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ, τρως ένα κομμάτι σοκολάτα, καταναλώνεις άλλο ένα φλιτζάνι καφέ και ούτω καθεξής. Κάποια στιγμή, αρχίζετε να νιώθετε νευρικότητα. Οι καρδιακοί σας παλμοί ανεβαίνουν, το στομάχι σας πονάει και τα χέρια σας τρέμουν.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα είναι να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Η Dr. Jasmine Shaikh, σύμφωνα με το MedicineNet, συνιστά να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε φλιτζάνι καφέ για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εναλλακτικά, πιείτε ποτά με ηλεκτρολύτες.

Επιπλέον, προσπαθήστε να βάλετε το σώμα σας σε κίνηση μόλις έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος που προκαλείται από την καφεΐνη, σύμφωνα με μια μελέτη του 1998 που δημοσιεύθηκε στο Medicine and Science in Sports and Exercise. 

Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε το διαλογισμό, τη βαθιά αναπνοή, τη γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να μειώσετε την ένταση μετά την υπερβολική κατανάλωση καφέ. 

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα