Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα πρώτα ΑΦΜ για επίδομα ρεύματος – Ανοίγει η πλατφόρμα

Κοινοποίηση

Τα πρώτα ΑΦΜ για επίδομα ρεύματος - Ανοίγει η πλατφόρμα

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ή την Πέμπτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να πάρουν το Power Pass μέχρι και 600 ευρώ για το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η διαδικασία θα γίνει όπως με το Fuel Pass, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr να ανοίγει κάθε μέρα για διαφορετικό ΑΦΜ. Η αρχή θα γίνει -εφόσον αυτό τελικά ανακοινωθεί- με τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1. Ακολούθως, κάθε μέρα θα ανοίγει για τους επόμενους αριθμούς. Επειδή, ωστόσο, η προηγούμενη διαδικασία με το Fuel Pass έδειξε ότι ενδεχομένως να είναι «έκπληξη» οι λήγοντες κάθε μέρα, οι δικαιούχοι καλό θα είναι να μπαίνουν και να τσεκάρουν στην πλατφόρμα, ή να ενημερώνονται προτού προχωρήσουν στην αίτηση.



Υπενθυμίζεται πως στις 26 Απριλίου, για το επίδομα βενζίνης, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει για όσα έληγαν σε 0 και 1, τελικά άνοιξε και για όσους λήγει σε 2. Ακολούθως, κάθε μέρα δεν τηρήθηκε ό,τι αναφερόταν στο σχετικό ΦΕΚ, μέχρι που τελικά το Σάββατο 30/4 άνοιξαν όλα τα ΑΦΜ.

Για το Power Pass, εφόσον οι αιτήσεις ανοίξουν στις 15/6 -πρόκειται για ημερομηνία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης- τότε ενδεχομένως οι ημερομηνίες να διαμορφωθούν ως εξής:

Περίπου στις 15/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

Περίπου στις 16/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3

Περίπου στις 17/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5

Περίπου στις 18/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7

Περίπου στις 19/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9

Πότε θα μπουν τα χρήματα του Power Pass

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επίσης επικαλείται τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η καταβολή των ποσών θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ρεύματος θα ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει το ανώτερο μέχρι τα 600 ευρώ.

Θα αφορά στους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και την 31η Μαΐου του 2022. Ακόμα, τονίζεται ότι η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του Power Pass



Την αποζημίωση θα τη λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31ης Μαΐου 2022. Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου, ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr.

Για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Πώς γίνεται η αίτηση για επίδομα ρεύματος

Βήμα – βήμα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

είσοδος και σύνδεση στο gov.gr

ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet



αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό

αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται

θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος

θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Power Pass: Η ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού που «καίει» τα 600 ευρώ

Υπάρχει μια «παγίδα» ως προς την ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού που μπορεί να στερήσει από πολλούς το δικαίωμα υποβολής της σχετικής διαδικτυακής αίτησης.

Συγκεκριμένα, σε έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί την 1η Ιουνίου 2022 και έχει περίοδο κατανάλωσης 31/01/2022 – 29/05/2022, ο καταναλωτής δεν δικαιούται καμία επιστροφή. Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο «επίμαχο τετράμηνο» των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης.



ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα