Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

320 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στον Έβρο

Κοινοποίηση

320 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στον Έβρο

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμη ένα 24ωρο η χώρα με τις εστίες πυρκαγιών να δημιουργούν εφιαλτικές στιγμές, ενώ σπίτια απειλούνται από τις φλόγες και κάτοικοι βιώνουν νύχτες αγωνίας. Στις 58 ανήλθαν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Λέσβο να εμπνέουν ανησυχία κάτι που έχει πυροδοτήσει τη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.



Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Βαγγέλης Γκουντούφας, Δασολόγος, Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε μια πάρα πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση. Αναφερόμαστε στην  πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα. Ο βαθμός δυσκολίας άπτεται πολλών παραγόντων και παραμέτρων, όπως είναι η σύνθεση και η πυκνότητα της δασικής βλάστησης που υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, το ανάγλυφο και οι κλίσεις, η γεωμορφολογία του εδάφους  και το μικροκλίμα που δημιουργείται. Από πλευράς δασικής βλάστησης κυριαρχεί η τραχεία και μαύρη πεύκη από κωνοφόρα, και από πλατύφυλλα, η δρυς. Η συνολική έκταση του πάρκου ανέρχεται σε 428.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας στης φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα αυτού.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση και ανάπτυξη σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται τα αυστηρά προστατευόμενα είδη αρπακτικών όπως ο μαυρογύπας, ο ασπροπάρης και ο γύπας. Φιλοξενεί τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Οι ανωτέρω παράγοντες καταλήγουν σε μια δύσκολη εξίσωση για τον βαθμό και την έκταση των έργων και γενικά των παρεμβάσεων πρόληψης που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Από την μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε τη δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα και δημιουργούνται έτσι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για την άγρια πανίδα. Αυτή η λεπτή ισορροπία άλλωστε διατήρησε στο πέρασμα των χρόνων αυτό το μοναδικό οικοσύστημα. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μας και αξιοποιώντας τα 72 .000.000 ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μας διατέθηκαν φέτος για πρώτη φορά, βάλαμε την υλοποίηση έργων πρόληψης γι αυτό το μοναδικό οικοσύστημα σε πρώτη προτεραιότητα.

Κατόπιν ταχύτατης διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ανατέθηκε η υλοποίηση καθαρισμού και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών μήκους 139 χιλιομέτρων και δασικού οδικού δικτύου 436 χιλιομέτρων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατόπιν αυστηρού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης όλων των έργων μας που έχει ανώτερο όριο τους 3 μήνες, σήμερα έχει υλοποιηθεί  το 70% των έργων αυτών, και στις κρίσιμες περιοχές του Πάρκου το 100%

Κατά γενική ομολογία η υλοποίηση των έργων αυτών έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μέχρι σήμερα πορεία και οριοθέτηση αυτής της πολύ δύσκολης πυρκαγιάς  που εξελίσσεται όπως είπαμε σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Τονίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους έργα σε τέτοια έκταση και με τέτοια ταχύτητα. Ταυτόχρονα κατόπιν συνεργασίας μας, τα μηχανήματα εργολάβου τέθηκαν στη διάθεση των δυνάμεων καταστολής.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι παρούσες στο πεδίο οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου και συγκεκριμένα το Δασαρχείο Σουφλίου με επικεφαλής την Δασάρχη αλλά και η Διεύθυνση δασών Έβρου με τον Διευθυντή του. Συμβάλλουν συνεχώς τις δυνάμεις καταστολής παρέχοντας συνεχώς κρίσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες βλάστησης και πρόσβασης στα μέτωπα. Από χθες ενεργούν υλοτόμοι των Δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Σήμερα από το πρωί ενεργούν περισσότεροι υλοτόμοι με 32 αλυσοπρίονα. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σήμερα με υλοτόμους από Δασικούς συνεταιρισμούς όμορων Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, με επικεφαλής τους Δασάρχες. Στόχος μας είναι να δουλεύουν πάνω από 120 αλυσοπρίονα και συνολικά 200 άτομα».  

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα