Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Ακρίβεια: Στα ύψη η βενζίνη, στο ναδίρ η κατανάλωση

Κοινοποίηση

Ακρίβεια: Στα ύψη η βενζίνη, στο ναδίρ η κατανάλωση


Οι πρατηριούχοι προβλέπουν δύσκολο χειμώνα με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνονται σε τιμές… αμόλυβδης

Στα ύψη οι τιμές της βενζίνης, στον πάτο η κατανάλωση στα καύσιμα, με την ακρίβεια να έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα νοικοκυριά να αναγκάζονται να κόψουν ακόμα και από τις δαπάνες για τρόφιμα, για να ανταπεξέλθουν.

«Δεν καταναλώνονται τα καύσιμα που προμηθευόμαστε άμεσα και σε μια πτωτική πορεία, δηλαδή σε ένα χρονικό σημείο που έχουμε πτωτική πορεία, αργεί αυτό να αποτυπωθεί στις αντλίες των πρατηρίων. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε και τιμές κάτω από 2,20», εξήγησε στο OPEN ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής. 



Η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά αγγίζει τα 2,376 ευρώ, στην Αττική τα 2,333 ευρώ το λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες διατηρείται πάνω από τα 2,637 ευρώ το λίτρο. «54 λίτρα. Δεν το γεμίζεις ποτέ. Αλλά με 70 γέμιζε. Τώρα θέλει 90 – 100», αναφέρει χαρακτηριστικά καταναλωτής.

Πέρυσι η τιμή της βενζίνης ήταν στην περιοχή των 1,67 ευρώ. Οι πρατηριούχοι προβλέπουν δύσκολο χειμώνα με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνονται σε τιμές… αμόλυβδης. 

Αυξήσεις στα ράφια

Την ίδια ώρα, τον οικογενειακό προϋπολογισμό καίνε οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μέσα σε ένα χρόνο, το αλεύρι από 1,10 πέρσι πωλείται τώρα προς 1,70 ευρώ και το κοτόπουλο από τα 3,15 τον περσινό Ιούνιο στα 4,15 ευρώ φέτος. Το γάλα από τα 1,18 ευρώ, φέτος κοστίζει 1,41 ευρώ, ενώ οι σαρδέλες πωλούνται σε σχέση με πέρυσι κατά 2 ευρώ πιο ακριβά

«3 στους 4 καταναλωτές ψωνίζουν με κριτήριο την τιμή, δεν πηγαίνουν στην ποιότητα ή την ποσότητα, πηγαίνουν στην τιμή», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 17%.

Κόβουν προϊόντα – Αυξάνονται οι οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους



Την ίδια ώρα η ακρίβεια φέρνει μείωση της κατανάλωσης αλλά και περισσότερους απλήρωτους φόρους.

Από τη στιγμή που ανεβαίνουν οι τιμές είναι φυσικό επόμενο να υπάρχει πτώση της κατανάλωσης για παράδειγμα στη βενζίνη η μείωση αγγίζει το 20% ενώ στα τρόφιμα τα ποτά και τα είδη πρώτης ανάγκης σημειώνεται πτώση της τάξης του 9%.

Μάλιστα λόγω της ακρίβειας οι πολίτες άφησαν 4 δις σε απλήρωτους φόρους το πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ενώ έχουν αυξηθεί και οι οφειλέτες. Χαρακτηριστικά το Μάιο είναι 300 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, ενώ μέσα σε μόλις ένα μήνα από τον Απρίλιο έως το Μάιο οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 800.000.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα