Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διακρίσεις κατά της μειονότητας στη Θράκη «βλέπει» η Τουρκία

Κοινοποίηση

Διακρίσεις κατά της μειονότητας στη Θράκη «βλέπει» η Τουρκία

Για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν μιλάει για ‘τουρκική’ και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, και όλα αυτά με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης 

Την προκλητική και εμπρηστική ρητορική της κατά της Ελλάδας με φόντο της μειονότητα της Θράκης συνεχίζει η Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική και να κάνει λόγο για διακρίσεις από πλευράς της ελληνικής πολιτείας. 

Το απόγευμα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε ένα ακόμα παραλήρημα κάνοντας επίθεση στην Ελλάδα. 

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στη γείτονα κάλεσε την Ελλάδα «να τερματίσει τις πολιτικές διάκρισης κατά της ‘τουρκικής’ μειονότητας», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Θράκη, όπου η τουρκική διπλωματία έκανε λόγο επισήμως για συναντήσεις με εκπροσώπους της «τουρκικής» μειονότητας.



Οι δηλώσεις αυτές που προκαλούν εντύπωση αλλά και προβληματισμό έρχονται μετά την δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την υπογραφή της, με τον ίδιος να ανακινεί ζήτημα περί τουρκικής μειονότητας.

«Για μια ακόμη φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει αυτές τις πολιτικές διάκρισης κατά της ‘τουρκικής’ μειονότητας. Η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας. Αλλά δυστυχώς όταν βλέπουμε πολιτικές όπως στο τελευταίο θέμα με τον Μητσοτάκη που άλλα είπε στον πρόεδρο της δημοκρατίας μας και άλλα και στο αμερικάνικο κογκρέσο, τότε η τράπεζα της διπλωματίας καταστρέφεται από την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ. 

Προκλητικός – ξανά – ο Ερντογάν 

Επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυπώνοντας για μια ακόμη φορά τις προκλητικές και ακραίες θέσεις του, που ουδεμία σχέση έχουν με τον σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. 



«Είχαμε δείπνο με τον Μιτσοτάκη στο αρχοντικό Vahdettin. Σε αυτό το δείπνο, του είπα: ”Ας μην εμπλέξουμε τρίτη χώρα στις μεταξύ μας διαβουλεύσεις”. Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. Έδωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο. Από εκεί επέστρεψε στο Νταβός. Έκανε παρόμοια πράγματα» υποστήριξε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο TRT Haber. 

«Σε οποιοδήποτε αρνητικό βήμα κατά της Τουρκίας, θα αντιδράσουμε» πρόσθεσε. 

Κλιμακώνοντας τις απειλές του δεν δίστασε να αναφέρει πως «παρακολουθώντας μια κατάσταση που είναι αντίθετη στους όρους της  Συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία νησιών του δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιοτικοποιημένη. Θα μάθει».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα