Ενα σκίτσο «εις μνήμην»

Ενα σκίτσο «εις μνήμην»

Ένας μήνας συμπληρώθηκε σχεδόν από θάνατο μιας μορφής, που αποτέλεσε την προσωποποίηση του σουρεαλισμού: Του Κωνσταντίνου Τζούμα.

Μια εκκεντρική και άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, η οποία ερμήνευσε αξέχαστους ρόλους σε ταινίες όπως "Ο Δράκουλας των Εξαρχείων" και "Η γλυκιά συμμορία".

Ανεπανάληπτη όμως ερμηνεία του, ήταν αυτή, το 1982, στην ταινία του Χάρρυ Κλυνν "Αλαλούμ". Τότε, υποδύθηκε τον Μαρξιστή καθοδηγητή, ο οποίος συναντά τον βοσκό Χαράλαμπο Τραμπάκουλα (Χάρρυ Κλυνν), με στόχο την μύηση του δεύτερου στις ιδέες του Μαρξισμού.

«-Γνωρίζετε δηλαδή ότι η πάλη των τάξεων παραμένει ιστορικά αδικαίωτη, ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία, σαμποτάρει την πρωτοβουλία της κολχόζνικης ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες και τις αφήνει σε ένα τέλμα ιδεολογικής σύγχυσης με ανεπανόρθωτες συνέπειες στην ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης και στην αποδέσμευσή της από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά;

-Εμ βέβαια παιδάκι μου, τώρα που μου τα έκανες λιανά, όλα τα κατάλαβα...!»

Αυτη ήταν και η αρχή ενός ιστορικού διαλόγου, ο οποίος οδήγησε τον καθοδηγητή στην παράνοια -εξαιτίας των σουρεαλιστικών απαντήσεων του Τραμπάκουλα-, κάνοντάς να φύγει τρέχοντας προς στον γκρεμό, ξεχνώντας το καπέλο του στο μαντρί!

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την προβολή του "Αλαλούμ"... Και πλέον, το καπέλο θα παραδοθεί από τον Τραμπάκουλα πίσω στον καθοδηγητή, αλλά "κάπου μακριά", ακόμη και στο άπειρο...

Το σκίτσο είναι εμπνευσμένο από τον διάλογο στην ταινία "Αλαλούμ", και αφιερώμενο στη μνήμη των Κωνσταντίνου Τζουμα και Χάρρυ Κλυνν.

[-Πού 'σαι ρε χαμένε, και σε περιμένω πόσα χρόνια να μιλήσουμε επιτέλους για την Οργάνωσή! Σ' έφερα και το καπέλο σ'!

-Ευχαριστώ σύντροφε... Αλλά ποια Οργάνωση;

-Αυτή που λέγαμε προηγουμένως!]

Ενα σκίτσο «εις μνήμην»

Σκίτσο: Γιάννης Παπουτσόγλου

Κείμενο: Γρηγόρης Καραγιαννίδης


Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال