ΕΟΔΥ: Γιατι δεν θα ανακοινωνονται καθημερινα τα κρουσματα

ΕΟΔΥ: Γιατι δεν θα ανακοινωνονται καθημερινα τα κρουσματα

Επεξηγηματική ανακοίνωση εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με την προχθεσινή του απόφαση να μην δημοσιοποιεί τα κρούσματα κορονοϊού σε ημερήσια, αλλά μόνο σε εβδομαδιαία βάση.

Ο νέος τρόπος ανακοίνωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ θα ξεκινήσει από σήμερα Παρασκευή (8/7) και τα στοιχεία θα ανακοινώνονται από τώρα και στο εξής μόνο κάθε Παρασκευή.

Τα  δεδομένα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας θα δημοσιεύονται από σήμερα μόνο σε εβδομαδιαία βάση, καθώς στο στο τρέχον στάδιο της πανδημίας -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση «σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης».

Μία απόφαση που επικρίθηκε, ωστόσο, από επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν πως η μη καθημερινή ανακοίνωση των κρουσμάτων θα «φουντώσει» σενάρια και θα ατονήσει την προσοχή της κοινωνίας στα ατομικά μέτρα προφύλαξης από τη νόσο Covid-19

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του Οργανισμού, εξηγούν πως «επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου», η επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή:

το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια,

το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές.

Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.

«Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Μεγαλύτερη σημασία ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα

Η τρέχουσα φάση της πανδημίας, υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ, υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα «που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές του COVID-19 θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού, λένε οι ειδικοί του Οργανισμού.

Τέλος, σε επίπεδο ECDC έχει αποφασιστεί η διακοπή της αποστολής δεδομένων σχετικά με το συνολικό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, καθώς πλέον θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συμβάλει πλέον στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών για τους λόγους που αναφέρονται και παραπάνω.

Αυξητική τάση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Η ανακοίνωση συνεχίσει με την παράθεση στοιχείων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφορικά με την πανδημία της COVID-19. Το ECDC παραδέχεται πως υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι άμεση συνάρτηση της πολιτικής διαγνωστικών ελέγχων κάθε χώρας. Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων έναντι της COVID-19, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.672 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού», λέει ο ΕΟΔΥ.

H πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει «αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή. Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

newsit.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال