Φεγγάρι του Ελαφιού: Απόψε η πανσέληνος του Ιουλίου

Φεγγάρι του Ελαφιού: Απόψε η πανσέληνος του Ιουλίου

Σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου όσοι κοιτάξουν τον ουρανό θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν τη μαγευτική και φωτεινή πανσέληνο του Ιουλίου

Tο φεγγάρι του Ιουλίου είναι μία υπερπανσέληνος, φωτεινότερη συνήθως από όλες τις υπόλοιπες. Το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο, που λαμβάνει χώρα μόνο λίγες μέρες το χρόνο, θα φωτίσει σήμερα 13 Ιουλίου 2022, ημέρα Τετάρτη τον καλοκαιρινό ουρανό. Η φωτεινότητα του αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, τη νύχτα, περίπου στις 21:37 μ.μ..

Η NASA αναφέρει πως το φαινόμενο θα είναι ορατό για περίπου τρία 24ωρα.

Ο όρος υπερσελήνη αναφέρεται συνήθως σε μια πανσέληνο που μπορεί να ξεχωρίσει περισσότερο από άλλες αφού βρίσκεται εντός του 90% της πλησιέστερης τροχιάς στη γή. Το περιοδικό «Almanac» αναφέρει ότι η υπερπανσέλληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.

Η φωτεινότητα της πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο, όπως διαβάζουμε στο protothema.gr και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Επικρατέστερη ονομασία για το εν λόγω φεγγάρι είναι “Πανσέληνος του Ελαφιού” (Buck Moon). Το όνομα αυτό προέκυψε διότι σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή,τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, "καλυμμένα" με βελούδινo και απαλό τρίχωμα. Παρόλαυτα διατηρεί και μερικά άλλα ονόματα όπως : "Πανσέληνος του Κεραυνού" "Πανσέληνος του Σανού", "Πανσέληνος του Υδρόμελου".

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال