Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φωτιά στη Δαδιά: Φόβοι για αναζωπυρώσεις σήμερα και αύριο

Κοινοποίηση

Φωτιά στη Δαδιά: Μαίνεται για 8η μέρα – Φόβοι για αναζωπυρώσεις σήμερα και αύριο


Φωτιά στη Δαδιά:
Συνεχίζει να καίει για όγδοη ημέρα η φωτιά στη Δαδιά του Έβρου, αν και υπάρχει αισιοδοξία για το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς που πλέον περιορίζεται στα νότια και νοτιοδυτικά του δάσους.



Σημειώνεται πως η φωτιά που εδώ και λίγα 24ωρα έχει απομακρυνθεί από τα χωριά του Έβρου παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα. Ωστόσο, πυροσβέστες και πολίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να την περιορίσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα γης.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως σήμερα Πέμπτη (27.7) και αύριο Παρασκευή οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι επικίνδυνες, καθώς τόσο η έλλειψη υγρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την εξάπλωση πυρκαγιών. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά που έχει καταστρέψει το «προστατευόμενο» δάσος της Δαδιάς.

H φωτιά έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα γης σύμφωνα με όσα είπε στο evros24.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και συνεχίζει να καίει. Από σήμερα αναμένονται στην περιοχή άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και αν η πυρκαγιά που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη 40.000 στρέμματα δεν ελεγχθεί, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

«Για εμάς το δάσος είναι η ζωή μας»



Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μίλησε στο newsit.gr λέγοντας πως: 

«Είναι η μεγαλύτερη περιοχή Natura έκτασης 980.000 τετραγωνικών τα οποία είναι μόνο στην περιοχή του Σουφλίου. Είναι ένα μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα στην Ευρώπη και στον παγκόσμιο χάρτη. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ζημιά είναι πάνω από 40.000 τετραγωνικά μέτρα. Για εμάς το δάσος είναι η ζωή μας. Πέρα από τις μεγάλες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την οικολογική καταστροφή, οι επιπτώσεις θα είναι και κοινωνικές, οικονομικές, καθώς ο τόπος είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Έρχονταν στον Έβρο και θαύμαζαν τα πτηνά και το σπάνιο οικοσύστημα της Δαδιάς. Αυτό αύριο δεν θα υπάρχει».

newsit.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα