Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Fuel Pass 2: Επίσημο – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Κοινοποίηση

Τέλη Ιουλίου οι αιτήσεις για το fuel pass 2

Το ποσό της επιδότησης για κάθε δικαιούχο στις νησιωτικές περιοχές, εφόσον χρησιμοποιήσει ψηφιακή κάρτα, φθάνει έως και 100 ευρώ.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από 3,1 εκατομμύρια δικαιούχους της επιδότησης καυσίμων (fuel pass 2). Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή, η επιδότηση αφορά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και είναι αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εξαιτίας των υψηλών τιμών που καταγράφονται.



Το ποσό της επιδότησης για κάθε δικαιούχο που πληροί τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι προσαυξημένο (κατά 15 ευρώ) εφόσον χρησιμοποιήσει ψηφιακή κάρτα και φθάνει έως και 100 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, η επιδότηση χορηγείται με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό μπορεί να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους. Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις προκειμένου οι ιδιοκτήτες οχημάτων να υποβάλουν σωστά την αίτησή τους αλλά και να γνωρίζουν εάν είναι δικαιούχοι.

Για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η διάταξη, τα οποία, ωστόσο, είναι διευρυμένα συγκριτικά με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος με στόχο να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ειδικότερα:



– Το ατομικό εισόδημα, με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Eτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, για ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, για δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής, με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

– Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr που θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

– Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Ετσι, τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής:

Το ποσό της επιδότησης για κάθε δικαιούχο στις νησιωτικές περιοχές, εφόσον χρησιμοποιήσει ψηφιακή κάρτα, φθάνει έως και 100 ευρώ.



– 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό.

– 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου σε νησιωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.

– 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

– 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Η επιδότηση στη λιανική τιμή της βενζίνης για το επόμενο τρίμηνο ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου).

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα