Η μετοχή που… ευνοείται από την ευλογιά των πιθήκων

Η μετοχή που… ευνοείται από την ευλογιά των πιθήκων

Σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού βρίσκεται και πάλι ο πλανήτης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκπέμπει διεθνή συναγερμό για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση έξαρσης του ιού ανά τον κόσμο. Η νόσος διασπείρεται με ταχύτητα, όμως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα» τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Ωστόσο, αυτή η ανησυχητική κατάσταση φαίνεται ότι έχει και ορισμένους… ευνοημένους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την περίπτωση της SIGA Technologies. Μίας εταιρείας βιοτεχνολογίας, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμάκων κατά της ευλογιάς. 

Η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να καταγράψει άλμα άνω του 16% στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αναμένουν μεγάλη αύξηση των πωλήσεων λόγω του διεθνούς συναγερμού για τον υψηλό ρυθμό μετάδοσης της νόσου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ενώ οι αμερικανικές μετοχές χάνουν περίπου 20% από τις αρχές του 2022, η SIGA μετράει σωρευτική άνοδο της τάξης του 60% μέσα στο πρώτο επτάμηνο, αποτελώντας ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της Wall Street.  

Η μετοχή που… ευνοείται από την ευλογιά των πιθήκων

Κι αυτό, όπως προαναφέρθηκε, επειδή οι επενδυτές θεωρούν ότι η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σ΄ όλο τον κόσμο ενισχύει τις προοπτικές κερδοφορίας της βιοτεχνολογικής εταιρείας, όπως ακριβώς έγινε και την περίοδο της Covid-19 με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. 

Η SIGA ιδρύθηκε το 1995, απασχολεί 39 άτομα και το 2021 παρήγαγε έσοδα της τάξης των 133 εκατ. δολαρίων. Το φάρμακο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο φέρει την εμπορική ονομασία TPOXX, έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη. 

Σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street, τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής της SIGA (κεφαλαιοποίηση 880 εκατ. δολαρίων) είναι υποτιμημένα κατά 68%, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις αυξημένες ανάγκες για θεραπεία, τις μεγάλες ταμειακές ροές και τα μηδενικά χρέη. Επομένως, βλέπουν μεγάλο περιθώριο ανόδου και καλούν τους επενδυτές να τοποθετηθούν άμεσα.

Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή η μετοχή υποχώρησε κατά 14%, καθώς υπήρξε η φημολογία ότι ο ΠΟΥ δεν θα κήρυσσε διεθνή συναγερμό για την αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, αυτό τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να ανακτάται -και με το παραπάνω- το χαμένο έδαφος. 

Χιλιάδες κρούσματα σ’ όλο τον κόσμο

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 16.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής (εκ των οποίων περισσότερα από 2.000 στις ΗΠΑ), αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Ιουνίου, δηλαδή πριν έναν μήνα.  Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι συνευρίσκονται ερωτικά.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα πρώτα κρούσματα σε παιδιά. Πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος, το οποίο δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ. Τα δύο κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), προέρχονται πιθανότατα από ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. 

Η ευλογιά των πιθήκων χαρακτηρίζεται από έντονο πυρετό και εξανθήματα. Παρότι οι ασθενείς, σε γενικές γραμμές, καταφέρνουν να αναρρώσουν, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς πόνους.  

newmoney.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال