Ξάνθη: Ανοίγει το ΚΑΠΗ για τον καύσωνα – Οδηγίες προστασίας

Ξάνθη: Ανοίγει το ΚΑΠΗ για τον καύσωνα – Οδηγίες προστασίας

Καιρός Ξάνθη
: Στη διάθεση των δημοτών τίθεται, από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης (Καπνεργατών 5) για την φιλοξενία και προστασία, από τις συνθήκες καύσωνα, για αστέγους και όσους συνδημότες μας δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους.

Tο ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης θα είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ως χώρος κλιματιζόμενος στον οποίο θα διατίθεται εμφιαλωμένο νερό.

Υπενθυμίζεται, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Καιρός Ξάνθη - Οδηγίες προστασίας 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια όπου οι θερμοκρασίες που σημειώνονται είναι υψηλές για την προστασία και αντιμετώπιση του καύσωνα.

Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη χωρίς συνωστισμό.

Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρου µε υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το πολύωρο βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και τα πολύωρα ταξίδια µε τα μέσα συγκοινωνία.

Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμά ρούχα από φυσικό υλικό, καπέλο και µαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά µε ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Προτιμούμε ελαφρά και μικρά γεύματα, µε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Περιορίζουμε τα λιπαρά. Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμού φρούτων). Αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό µα . Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Μεριμνούμε για τα µέλη τη οικογένεια µα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό του για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσου λαμβάνουν φάρμακα.

Αν έχουμε βρέφη και παιδιά

Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια του να είναι ελεύθερα και να µην τυλίγονται σε πάνε.

Φροντίζουμε να µη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμού φρούτων) και να τρώνε περισσότερα χορταρικά, φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχουμε ηλικιωμένους

Τους µμετακινούμε σε δροσερότερου χώρου ή περιοχές , ή φροντίζουμε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

∆εν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα µέλη τη οικογένεια μόνα του σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερη απουσία µας από το σπίτι.

Ξάνθη: Ανοίγει το ΚΑΠΗ για τον καύσωνα – Οδηγίες προστασίας

Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال