Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κατερίνα Μπογιατζίδου: Η μαθήτρια από την Ξάνθη που συγκέντρωσε 18.900 μόρια

Κοινοποίηση

Κατερίνα Μπογιατζίδου: Η μαθήτρια από την Ξάνθη που συγκέντρωσε 18.900 μόρια

Σε 18.900 ανέρχονται τα μόρια που κατάφερε να συγκεντρώσει η Κατερίνα Μπογιατζίδου, μια μαθήτρια από το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, καταγράφοντας μια ιδιαίτερα σημαντική επίδοση. 

Η ίδια μιλά στο XanthiNea.gr για τους στόχους της, το πρόγραμμα που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της για τις Πανελλαδικές αλλά και το πως επηρέασε η τελευταία τριετία και τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας τις επιδόσεις της.

Σε ποιες Σχολές στοχεύεις; Πώς αποφάσισες τι θέλεις να σπουδάσεις; 



«Δεν έχω ακόμη διαμορφώσει οριστικά τις επιλογές μου. Στόχος μου ήταν να γράψω όσο καλύτερα μπορούσα ώστε να εξασφαλίσω την εισαγωγή μου σε όλες τις σχολές του πεδίου μου. Και έτσι έγινε. Όσο προχωράμε προς τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ωστόσο, διαπιστώνω ότι θα με ενδιέφερε η Ψυχολογία Α.Π.Θ, τόσο για το ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών της, όσο και για τις ποικίλες επαγγελματικές προοπτικές της. Η επιλογή δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς προβληματίστηκα ακόμα και για την ορθότητα της επιλογής της θεωρητικής κατεύθυνσης!».

Περιέγραψε μας λίγο την προετοιμασία σου; Από ποια τάξη ξεκίνησες να προετοιμάζεσαι για τις Πανελλαδικές και τι ακριβώς περιελάβανε αυτή η προετοιμασία; Είχες κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακολουθούσες;

«Οι Πανελλήνιες για εμένα ήταν το “θησαύρισμα” της πορείας μου κατά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξεκίνησα ξαφνικά να διαβάζω στη Γ΄ Λυκείου. Πάντα διάβαζα συστηματικά. Φυσικά, η προσπάθεια εντάθηκε από τη Β’ Λυκείου και έπειτα, οπότε έστρεψα την προσοχή μου σχεδόν αποκλειστικά στα μαθήματα της κατεύθυνσής μου. Δεν ακολουθούσα κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μετά το σχολείο έτρωγα και ξεκουραζόμουν λίγο, κυρίως όταν είχαμε 6ωρο. Δεν έκανα εξαντλητικά ιδιαίτερα, περίπου 6 ώρες συνολικά την εβδομάδα. Το διάβασμα άρχιζε από τότε που επέστρεφα σπίτι από το μάθημα μέχρι τις 12 το βράδυ συνήθως με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα. Δεν δαπανούσα συγκεκριμένες ώρες στο κάθε μάθημα, φρόντιζα όμως να υπάρχει μία ισορροπία και για τα τέσσερα μαθήματα. Επικέντρωνα την προσοχή μου σε ό,τι με δυσκόλευε και ενδεχομένως σε κάποιο διαγώνισμα. Περιόρισα τις εξόδους μου στο ελάχιστο, αφενός λόγω του όγκου της ύλης που την έκανε να φαντάζει μη διαχειρίσιμη  και αφετέρου λόγω του ότι με την πανδημία διακινδύνευα να κολλήσω και να πάει “πίσω” η προετοιμασία».  



Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που ξεκινάει τώρα τη δική του προετοιμασία για τις πανελλαδικές; 

«Θα προέτρεπα τα παιδιά που ξεκινούν τώρα τον δικό τους αγώνα να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή, δύναμη και κουράγιο. Ακόμα, να εντάξουν τις Πανελλήνιες στη ζωή τους και όχι τη ζωή τους στις Πανελλήνιες! Εννοώ ότι ο ύπνος, η διατροφή και η ψυχική ισορροπία είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες όσο και το ουσιαστικό διάβασμα. Ασφαλώς και θα υπάρξουν υπερβολές. Το ζήτημα είναι να μη γίνουν οι υπερβολές κανονικότητα. Το πιο σημαντικό είναι να πιστεύουν στον εαυτό τους χωρίς να τρέφουν αυταπάτες και να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο τους. Α, και να αναμένουν πολλές συναισθηματικές μεταπτώσεις…Μια χρονιά είναι, θα περάσει». 

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η πανδημία άλλαξε αρκετά τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Επηρέασε αυτό την απόδοσή σου πιστεύεις; Και αν ναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο;



«Η πανδημία που ξέσπασε όταν πήγαινα Α’ Λυκείου μετέβαλε τις ισορροπίες στη ζωή μου. Η απόδοσή μου δεν επηρεάστηκε. Ωστόσο, θα έλεγα ότι οι προσπάθειες που κατέβαλλα για να διατηρήσω την ακεραιότητά της ήταν περισσότερο επίπονες σε σχέση με άλλες χρονιές. Το να επαναπαυτείς για λίγο καιρό φάνταζε δελεαστικό. Δεν σταμάτησα να διαβάζω απλώς ένιωθα, στην αρχή κυρίως, ότι έχω χάσει το κίνητρό μου, τον προσανατολισμό μου. Ευτυχώς η ισορροπία επανήλθε σταδιακά. Ίσως στη Β’ Λυκείου η καραντίνα να αποδείχθηκε και ωφέλιμη καθώς δεν είχαμε την άμεση πίεση των άλλων μαθημάτων, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για τα μαθήματα του προσανατολισμού μας». 

Κατερίνα Μπογιατζίδου, 3ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΜΟΡΙΑ:

ΕΚΘΕΣΗ:19,1

ΙΣΤΟΡΙΑ:19,5

ΛΑΤΙΝΙΚΑ:19,4

ΑΡΧΑΙΑ:17,6

ΣΥΝΟΛΟ:18,900

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα