«Μάχη» με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς

«Μάχη» με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς

Δεύτερη ημέρα «μάχης» με τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να προστατέψουν την καρδιά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς από την πύρινη λαίλαπα.

Η προσπάθεια εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής ενώ λίγο πριν τις 17.00 σημειώθηκε και νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε σημείο που η φωτιά είχε σβήσει. 

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η φωτιά, φούντωσε πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας  των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που αδυνατούν να προσεγγίσουν τα μέτωπα λόγω του δύσβατου εδάφους και της πυκνής βλάστησης. 

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή είναι αποπνυκτική καθώς σύμφωνα με το e-evros οι καπνοί από την μεγάλη πυρκαγιά  στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου έχουν φτάσει στην Αλεξανδρούπολη!

Οι επίγειες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους λόγω του δυσπρόσιτου εδάφους

Το δάσος είναι παρθένο, πυκνό με πολύ μεγάλα πεύκα και πυκνή βλάστηση που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά απαγορευτική την προσπάθεια των πυροσβεστών να φτάσουν στη φωτιά εξήγησε στο protothema.gr ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Ανέφερε επίσης ότι οι δυσκολίες εντείνονται και από τον άνεμο που πνέει στην περιοχή ο οποίος μπορεί να μην είναι ισχυρός ωστόσο ευνβοεί τις αναζωπυρώσεις και πολλές φορές αλλάζει κατευθύνσεις.

Το δυσπρόσιτο του εδάφους ανάγκασε τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής να προβούν σε νέα αύξηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο.

Δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά, πραγματοποιούν συνεχόμενες ρίψεις.

Στην πυρκαγιά επιχειρoούν αυτήν την ώρα 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα. 

Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus Emergency»

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

«Μάχη» με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί δυτικά και νότια και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο ενεργό μέτωπο βόρεια προς Δαδιά.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσίαζε η φωτιά νωρίτερα το απόγευμα, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος εξηγεί πως η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της ανατολικά πάνω από το φράγμα της Λύρας, κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν σχεδόν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στο μεταξύ, δυνάμεις του Στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

«Μάχη» με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς

«Μάχη» με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς

«Μάχη» με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς

protothema.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال