Νυχτερινές κρίσεις πανικού: Αιτίες και αντιμετώπιση

Νυχτερινές κρίσεις πανικού: Αιτίες και αντιμετώπιση

Όπως και με μια κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αισθανθείτε εφίδρωση, γρήγορους καρδιακούς παλμούς, τρέμουλο, δύσπνοια, βαριά αναπνοή, έξαψη ή ρίγη και μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

Αυτά τα ανησυχητικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με εκείνα μιας καρδιακής προσβολής ή άλλης σοβαρής ιατρικής πάθησης. Αν και οι κρίσεις πανικού είναι άβολες, δεν είναι επικίνδυνες.

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού επηρεάζουν κυρίως εφήβους και ενήλικες.

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού διαρκούν συνήθως μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ηρεμήσετε και να επιστρέψετε για ύπνο. Τα άτομα που έχουν νυχτερινές κρίσεις πανικού τείνουν επίσης να έχουν κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού. Οι υποκείμενοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τη γενετική, το στρες και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν μέρη του εγκεφάλου σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια υποκείμενη πάθηση, όπως μια διαταραχή ύπνου ή ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα που μοιάζουν με πανικό. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας και εάν χρειάζεστε εξετάσεις για μια πιθανή υποκείμενη πάθηση.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία ή ορισμένα φάρμακα ή και τα δύο — μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων πανικού και να μειώσει την έντασή τους όταν εμφανιστούν.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω στρατηγικές:

Πείτε στον γιατρό σας τι σας συμβαίνει.

Συνεχίστε με τη σωστή θεραπεία για τις παθήσεις σας: προβλήματα με τον θυρεοειδή, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ακολουθήστε ιατρικές προτάσεις για να κοιμάστε καλά.

Δείτε αν η φαρμακευτική σας αγωγή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας.

Προσπαθήστε να ζείτε μια ενεργή και δραστήρια ζωή, καθώς η φυσική άσκηση είναι καλός ρυθμιστής για τις κρίσεις πανικού.

Μετά από μια νυχτερινή κρίση πανικού, συνιστάται να σηκώνεστε και να κάνετε μια ρουτίνα: συμμαζέψτε κάτι, βουρτσίστε τα δόντια σας ή τα μαλλιά σας.

Δεν είναι καλή ιδέα να πάτε να δείτε τηλεόραση ή να κάνετε μπάνιο καθώς έτσι θα δυσκολευτείτε να ξανακοιμηθείτε.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των νυχτερινών κρίσεων πανικού και των νυχτερινών τρόμων;

Ο νυχτερινός τρόμος είναι μια διαταραχή του ύπνου (παραϋπνία). Ένα άτομο που βιώνει νυχτερινό τρόμο έχει συμπτώματα όπως αυτά μιας νυχτερινής κρίσης πανικού. Μια βασική διαφορά είναι η επίγνωση.

Οι άνθρωποι που βιώνουν νυχτερινούς τρόμους συχνά δεν γνωρίζουν ότι τους έχουν. Μπορεί να φαίνονται σαν να είναι ξύπνιοι — και μπορεί να ουρλιάζουν, να πηδούν από το κρεβάτι και να τρέχουν.

Στην πραγματικότητα κοιμούνται και είναι δύσκολο (και συχνά δεν συνιστάται) να τους ξυπνήσετε. Όταν τελειώνει ένας νυχτερινός τρόμος, ένα άτομο ξανακοιμάται. Μπορεί να μην θυμούνται το γεγονός το πρωί. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν νυχτερινούς τρόμους, αν και οι ενήλικες έχουν επίσης.

Κρίσεις πανικού από συναισθηματικούς ή ψυχολογικούς λόγους

Προσδιορίστε την πηγή των συναισθηματικών σας προβλημάτων ή αυτού που πυροδοτεί τον πανικό.

Μάθετε να ελέγχετε τον συναισθηματικό σας κόσμο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ή μέσω των προσωπικών σας μηχανισμών για να ξεπερνάτε τις δυσκολίες.

Εξασκήστε κάποιου είδους τεχνικές αναπνοής ή χαλάρωσης πριν πάτε για ύπνο.

Η ενσυνειδητότητα είναι πολύ αρμόζουσα για ν’ ανταπεξέλθετε σε τέτοιες καταστάσεις.

Η γιόγκα είναι επίσης πολύ χρήσιμη.

Η κολύμβηση, ο χορός ή το περπάτημα σε φυσικούς χώρους είναι χαλαρωτικές δραστηριότητες οι οποίες είναι κατάλληλες σε τέτοιου είδους διαταραχές.

Πηγή: mothersblog.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال