Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Οι θησαυροί του Πόντου – Οδοιπορικό στην ορεινή Ξάνθη

Κοινοποίηση

Οι θησαυροί του Πόντου – Οδοιπορικό στην ορεινή Ξάνθη

Ένα οδοιπορικό αναζήτησης, ένα ταξίδι στον Πόντο, όχι της Μικράς Ασίας, αλλά αυτού που συνεχίζει εντός της Ελλάδας, με ξεναγό την Ηρώ Σαΐα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στις 18:15. 

Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, «Oι θησαυροί του Πόντου», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, την πολιτισμική ταυτότητα, τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη.

Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βίαιη επιστροφή τους, οι Ακρίτες που μεγαλούργησαν από το 800 π.Χ. έως το 1922 μ.Χ. στις περιοχές πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, κατορθώνουν να διατηρούν την ιστορική ταυτότητά τους και εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού. Η εκπομπή επισκέπτεται τους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό για να αναδείξει τις αξίες που κρατάνε τη ράτσα αυτή τόσο ξεχωριστή εδώ 3.000 χρόνια.



Ποια είναι τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη; Ποια είναι η ιδιοπροσωπία αυτής της ένδοξης ελληνικής ράτσας;

«Τόποι λατρείας» – Eπεισόδιο 5

Στο επεισόδιο 5, η εκπομπή επισκέφθηκε το μοναστήρι στο οποίο έζησε ένας από τους πιο πρόσφατα αναγνωρισμένους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Γεώργιος Καρσλίδης, τη Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στα Σίψα, όπου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Δράμας, Παύλο, και την ηγουμένη Πορφυρία.

Στη συνέχεια η εκπομπή συμμετείχε σε ένα μουχαπέτ στο σπίτι/οικοτεχνία της Γεύσης με τα μέλια, στα Κομηνά της Ξάνθης και, επισκέφτηκε στον Νέστο ένα από τα πιο σύγχρονα μνημεία που δημιουργήθηκαν για τον ξεριζωμό. Εκεί συνάντησαν κι έναν παλαίμαχο παλαιστή, ο οποίος τονίζει τη σπουδαία συνεισφορά των Ποντίων στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.



Μπορείτε να δείτε το επεισόδιο ΕΔΩ.

Στο επεισόδιο εμφανίζονται οι: Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, Ηγουμένη Πορφυρία στη Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, Γευσιμανή -Γεύση- Τουλουμίδου, Ηρακλής Ανανιάδης, Σάββας Μιχαηλίδης, δήμαρχος Νέστου, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, βετεράνος της πάλης.

Παρουσίαση-αφήγηση: Ηρώ Σαΐα

Αρχισυντάκτης: Νίκος Πιπέρης

Σκηνοθεσία: Νίκος Ποττάκης

Επιμέλεια: Άννα Παπανικόλα

Μοντάζ: Νίκος Γαβαλάς, Κώστας Κουράκος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης

Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Παρσαλάμης

Εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Κωνσταντινίδης

Συντονισμός παραγωγής: Ειρήνη Ανεστιάδου

Ηχοληψία: Τάσος Δούκας, Θάνος Αρμένης, Τάσος Γκίκας

Ενδυματολόγος: Φαίδρα Ιωακείμ

Παραγωγή: one3six

Παρουσίαση: Ηρώ Σαΐα

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα