Πάνω από το Αιγαίο το ελληνικό drone – Και το ΔΠΘ στην κατασκευή

Πάνω από το Αιγαίο το ελληνικό drone – Και το ΔΠΘ στην κατασκευή

Το πρόγραμμα “Αρχύτας” προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone πολλαπλών ρόλων.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει έναρξη των πειραματικών πτήσεων μέσα στο φθινόπωρο.

Οι πτήσεις αυτές θα γίνουν με ένα λειτουργικό μοντέλο υπό κλίμακα και παράλληλα θα οργανωθεί η γραμμή παραγωγής από την ΕΑΒ.

Το όλο πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2023 ή το πρώτο δίμηνο του 2024.

Στις παραπάνω ανακοινώσεις προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, εκ μέρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πάνω από το Αιγαίο το ελληνικό drone – Και το ΔΠΘ στην κατασκευή

Βάσει της, ανά τρίμηνο αξιολόγησης, των αρμοδίων, η υλοποίηση του προγράμματος εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Είναι σε εξέλιξη ο δομικός σχεδιασμός του συστήματος και, παράλληλα, η προμήθεια και ο έλεγχος συσκευών-υλικών για το προς παραγωγή σύστημα.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο και έως το τέλος Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες. Ενώ ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι, το έργο αποτελεί πρωτοβουλία και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομικών. Υλοποιείται, ως προς το ερευνητικό-σχεδιαστικό μέρος, με συνεργασία των Πανεπιστημίων «Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης», «Δημοκρίτειο Θράκης» και «Θεσσαλίας», καθώς και της ΕΑΒ. Η βιομηχανική παραγωγή αναλαμβάνεται από την ΕΑΒ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال