Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Power Pass: Τελευταία ευκαιρία σήμερα (5/7) για τις αιτήσεις – Έρχονται οι πληρωμές

Κοινοποίηση

Power Pass: Τελευταία ευκαιρία σήμερα (5/7) για τις αιτήσεις – Έρχονται οι πληρωμές

Στην σκιά των ανακοινώσεων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μηνός Ιουλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λήγει σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το λεγόμενο Power Pass: Τα ποσά που αφορούν σε αναδρομικές αποζημιώσεις για «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του ’21 έως και τον Μάιο του ’22 ξεκινούν από 18 και φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Η πληρωμή των δικαιούχων αναμένεται να γίνει άμεσα τις επόμενες ημέρες. 

Ως και τα μεσάνυχτα η πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/powerpass θα είναι ανοιχτή και θα υποδέχεται αιτήσεις από όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή της αίτησης τόσο όσον αφορά τον αριθμό της παροχής και την διεύθυνση όσο και κατά την πληκτρολόγηση του iban και όχι μόνον… Τα χρήματα της αποζημίωσης υπολογίζεται να αρχίσουν να μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πριν ακόμη κλείσει το α΄10ήμερο του τρέχοντος μήνα.

Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση

Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο στην πρώτη κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες οι καταναλωτές δεν θα λάβουν επιδότηση.

Οι φοιτητές θα το λάβουν εφόσον δηλωθεί ως κύρια κατοικία το σπίτι που διαμένουν.

Όσοι άλλαξαν σπίτι μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων πέρσι, τότε όταν κάνουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.

Εκείνοι που δεν έχουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά τους θα πρέπει να ξέρουν ότι για να δοθεί η αποζημίωση θα πρέπει να πιστοποιείται η πρώτη κατοικία από το Ε1.

Το φορολογητέο εισόδημα ενδεχομένως να «παγιδέψει» ορισμένους δικαιούχους. Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν μπορούν να κάνουν αίτηση.

Ποιοι πρέπει να περάσουν από το ηλεκτρονικό γκισέ της Εφορίας

Και φυσικά δεν λείπουν και εκείνες οι περιπτώσεις που θα πρέπει πριν υποβάλουν την αίτηση για το Power Pass να περάσουν από το… ηλεκτρονικό γκισέ της Εφορίας. Αυτό αφορά όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς που έχουν παιδιά τα  οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη και καταβάλουν ενοίκιο για τη φοιτητική κατοικία αλλά  και φορολογούμενους  που έχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους.

Κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να δουν άμεσα την φορολογική τους εικόνα, καθώς:

θα μπορούν να δουν τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.) σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης.

συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί. Οι φορολογούμενοι  θα πρέπει να δώσουν στην ΑΑΔΕ  τα στοιχεία επικοινωνίας τους πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Τι ισχύει για το κοινό ρολόι

Τι ισχύει όμως για τις περιπτώσεις με κοινό ρολόι και το αν μπορεί να κατασχεθεί από την Εφορία η ενίσχυση;

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή: enikonomia.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα