Προσωπικός γιατρός: Πότε θα πληρώνουν οι πολίτες

Προσωπικός γιατρός: Πότε θα πληρώνουν οι πολίτες

Πόση ώρα θα εξετάζει τους ασθενείς και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του Προσωπικού Γιατρού

Δωρεάν είναι κατά βάση ο προσωπικός γιατρός που αρχίζει σιγά να εφαρμόζεται με πολλές βέβαια δυσκολίες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επισημάνει πολλές φορές ότι ο θεσμός θα είναι δωρεάν για τους πολίτες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώνουν.

Ειδικότερα όταν ο προσωπικός γιατρός τον οποίο θα έχουν επιλέξει οι πολίτες, θα πρέπει να πηγαίνει κατ’ οίκον επίσκεψη, ο ασθενής θα πληρώνει κανονικά. Η επίσκεψη καθορίζεται με βάση το τιμολόγιο που χρεώνει ο κάθε ιδιώτης γιατρός ξεχωριστά.

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Πάντως το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί στους γιατρούς ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών ξεχωριστά,  ώστε να καλύπτονται οι επισκέψεις αυτές από χρήματα των δημοσίων ταμείων και να μην πληρώνουν οι ασθενείς.

Η επίσκεψη πάντως στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 15 λεπτά καθώς αυτό προβλέπεται από την σύμβαση του ιατρικού προσωπικού. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τους ασθενείς – πολίτες μέσω της ΗΔΙΚΑ, του ψηφιακού δηλαδή συστήματος από το οποίο θα ρυθμίζονται όλα τα ραντεβού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όμως ο πολίτης δεν θα πληρώνει επίσκεψη ακόμη κι αν ο προσωπικός του γιατρός  τον δει εκτός ωραρίου.

Οι προσωπικοί γιατροί

Κατά τα άλλα σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχει δώσει ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που έχει αναλάβει όλη την ανασυγκρότηση του συστήματος και τη δημιουργία του προσωπικού γιατρού, όσοι γιατροί αναλάβουν τη θέση αυτή δεν θα βλέπουν επείγοντα περιστατικά.

Βέβαια άγνωστο είναι πώς θα γίνει αυτό ειδικά σε Κέντρα Υγείας που οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί είναι λιγοστοί και έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών. Είναι οι ίδιοι γιατροί του δημοσίου που θα κληθούν υποχρεωτικά να γίνουν και προσωπικοί γιατροί. Και το ερώτημα παραμένει: Σε ποιο ωράριο ακριβώς.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας. Στη συγκεκριμένη μονάδα Υγείας υπηρετούν 3 Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι για όλο το 24ωρο και για τις εφημερίες. Είναι οι ίδιοι γιατροί που εξυπηρετούν 40.000 κατοίκους τον χειμώνα και κοντά 300.000 κατοίκους το καλοκαίρι. Παρ αυτά θα πρέπει να αναλάβουν και τον ρόλο του προσωπικού γιατρού.

Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι 3 γιατροί εξυπηρετούν και όλα τα covid περιστατικά, δηλαδή τους ασθενείς που φθάνουν στο Κέντρο Υγείας, τα τεστ αλλά και τα ύποπτα περιστατικά.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε! Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال