Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Αγωνία για την επικινδυνότητα του φορτίου

Κοινοποίηση

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Αγωνία για την επικινδυνότητα του φορτίου

Ο Περιφερειάρχης Θράκης, Χρήστος Μέτιος, βρίσκεται από νωρίς στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους Antonov. Πριν από λίγο σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχει αγωνία αν τα υλικά που μετέφερε το αεροσκάφος είναι επικίνδυνα ή πολύ επικίνδυνα. Όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στην Καβάλα έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.

“Μίλησα και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και με το κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Το βασικό ερώτημα που παραμένει μέχρι και τώρα είναι εάν το πολεμικό υλικό που μεταφερόταν με το μεταγωγικό αυτό ήταν επικίνδυνο ή αρκετά επικίνδυνο. Αυτό θα το απαντήσουν οι επιστήμονες. Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες, και χημικοί του στρατού και πυροτεχνουργοί που είναι ήδη εδώ. Αναμένουμε την εκτίμηση αν είναι επικίνδυνο ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο” ανέφερε.

“Υπάρχει αγωνία, αναμένουμε απαντήσεις” σημείωσε.



Οι πυροσβέστες είναι στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους στην Καβάλα και αναμένουν τις τελικές οδηγίες από τους πυροτεχνουργούς. Από λεπτό σε λεπτό θα σηκωθεί ένα drone για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα πυρομαχικά ενδεχομένως που μετέφερε το Antonov. Πρέπει να διαπιστωθεί επίσης αν αυτή η λευκή σκόνη που έχει διασκορπιστεί είναι επικίνδυνη ή όχι για την υγεία.

“Πρέπει το πεδίο να είναι ασφαλές και επειδή έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν εκρηκτικά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνουν εκρήξεις. Νιώσαμε ένα καύσιμο στα χείλη, όποτε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχει ένας λευκός καπνός. Θα πάρει χρόνο αρκετό” δήλωσε ο συντονιστής της επιχείρησης Μάριος Αποστολίδης στην ΕΡΤ.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να ελέγξουν το είδος του εμπορεύματος, την τυχόν τοξικότητα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους και να αναζητήσουν το “μαύρο κουτί”, που θα δώσει πληροφορίες για το τραγικό γεγονός.

Όπως νωρίτερα μετέδωσε ο Χρήστος Μαζανίτης και το enikos.gr υπάρχουν αναφορές για περίεργα αέρια που αναδύονται από τις απανωτές εκρήξεις από το σημείο που συνετρίβη το Antonov An-12 καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι μετέφερε εκρηκτικές ύλες. Ο χώρος της έκρηξης γύρω από το σημείο συντριβής του μεταγωγικού Antonov AN-12, κοντά στο Παλαιοχώρι, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, στην Καβάλα έχει αποκλειστεί.



Σωστικά συνεργεία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο σε ακτίνα τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος, σοβιετικής σχεδίασης, μετέφερε εκρηκτικές και άλλου είδους ύλες. Οι εκρήξεις ήταν συνεχείς κι αναδύονται περίεργα αέρια.

Το Antonov είχε απογειωθεί από την Σερβία κι είχε προορισμό την Ιορδανία, όταν εισερχόμενο στο ελληνικό FIR εξέπεμψε σήμα κινδύνου ζητώντας να προβεί σε επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Δεν τα κατάφεραν και συνετρίβη ενώ αναφορές κάνουν λόγο για απώλεια ενός κινητήρα.

Βίντεο από drone

Στο βίντεο το οποίο τράβηξε με drone το συνεργείο του ENA Channel, διακρίνονται οι εκρήξεις στο σημείο της συντριβής, ενώ τα συντρίμμια του αεροσκάφους σκορπίστηκαν σε μια ακτίνα περίπου 800 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι με μήνυμα από το «112», συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην κάνουν χρήση του κλιματιστικού, έτσι ώστε να μην μπουν μέσα οι «επικίνδυνες, τοξικές αναθυμιάσεις» που εκλύονται.

enikos.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα